Samenwerken aan versnelling sanering asbestdaken

Foto: Provincie Utrecht

Versnelling van de aanpak van sanering van asbestdaken in de provincie Utrecht. Daarvoor kwamen veertig deelnemers uit ruim 21 gemeenten op maandag 1 oktober bij elkaar in het Huis voor de provincie. De bijeenkomst gaf de deelnemers concrete handvatten om daadwerkelijk stappen te zetten.

Om meteen de juiste toon te zetten, begon de bijeenkomst met de presentatie van inspirerende voorbeelden uit drie koplopergemeenten. IJsselstein/Montfoort benadrukte het belang van de juiste data. Pas als je dat hebt, kun je een plan van aanpak met prioriteiten maken. Amersfoort benoemde het belang van op strategisch niveau nadenken over de ambities. En gemeente Lopik inspireerde met een hele praktische en persoonlijke aanpak om dakeigenaren te benaderen. De VNG lanceerde de recent gemaakte toolbox met daarin verschillende communicatiemiddelen die gemeenten kunnen inzetten.

Speeddaten

Tijdens speeddates zochten deelnemers elkaar op om de samenwerking bij regionale initiatieven te zoeken. Zoals over projecten waarbij duurzame ambities en sanering van  asbestdaken samenkomen. Ook over lokale websites voor bewoners werd gesproken. Verder werden er ideeën gedeeld om het inleveren van asbest bij milieustraten te versimpelen en voor de collectieve inkoop van de asbestsanering.

Landelijk is er behoefte aan innovatie. De capaciteit van de saneringsbranche is op dit moment een serieus knelpunt, aldus LTO-Noord. Bedrijven uit de eigen regio dienen optimaal benut te worden en kansen tot samenwerking verder verkend.

Speerpunten informatieteam asbestdaken

Tot slot stemden de deelnemers op speerpunten voor het informatieteam asbestdaken. Met de top 4 gaat het team komende tijd aan de slag. Dat zijn: het stimuleren van een landelijk fonds voor leningen, de collectieve aanpak sanering, de capaciteit van de branche en van onrendabel naar rendabel vastgoed. Dit naast de andere taken van kennisdeling en de continue monitoring.

Bron: provincie Utrecht

Reacties