Etnische samenstelling Nederland stelt uitvaartbranche voor uitdagingen

Foto: Yarden uitvaartorganisatie

Elke cultuur kent andere gebruiken en opvattingen rondom de dood. Maar voor iedereen geldt: wanneer iemand sterft, wil je goed afscheid kunnen nemen. Door de steeds veranderende etnische samenstelling van de Nederlandse bevolking veranderen de uitvaart- en rouwrituelen.

Dit brengt uitdagingen met zich mee voor de uitvaartbranche. Het symposium ‘Multicultureel afscheid in Nederland’ biedt inzicht in onder andere cultuurverschillen in het afscheidsproces.

Hoe organiseer je een waardige uitvaart voor iemand met een geloof dat je eigenlijk niet echt kent? Welke trends spelen er rondom rouwverwerking? Waar lopen uitvaartverzorgers tegenaan? Deze en meer vragen worden beantwoord tijdens het Yarden Symposium 2015. Eens per twee jaar organiseert Yarden Vereniging een bijeenkomst om bewustwording en praten over leven, dood en afscheid te bevorderen. Elke keer wordt er een uniek thema gekozen, dat inspeelt op huidige trends en ontwikkelingen binnen de uitvaartzorg. Het huidige onderwerp moet verdieping geven in verschillende culturen.

Multicultureel programma

Het wordt een dag vol interactieve plenaire presentaties en inspirerende sessies. Professionals in de uitvaartzorg, rouwdeskundigen en overige belangstellenden krijgen de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in trends, ontwikkelingen en dilemma’s in het afscheidsproces van verschillende culturen. Zo gaat dagvoorzitter Diana Matroos in gesprek met Nederlandse jongeren met een allochtone achtergrond. Hoe denken zij over de dood? En welke ervaringen hebben zij met afscheid en rouw? Verhalen worden gedeeld en discussies gestart. Cultureel antropoloog Yvon van der Pijl en religiewetenschapper Claudia Venhorst tonen de dilemma’s en kansen voor de Nederlandse uitvaartzorg. Verder zijn er onder meer een filmmaker, onderzoekers, een psycholoog en een theatermaker onder de sprekers.

Wanneer en waar?

Het symposium ‘Multicultureel afscheid in Nederland’ vindt plaats op donderdag 19 november 2015 van 10.00 tot 18.00 uur, in Studio A12 in Bunnik. Voor Yarden-leden is deelname gratis. Voor andere geïnteresseerden is de toegangsprijs € 195,00, inclusief lunch, hapjes en drankjes. Meer informatie en aanmelden op de website.

(Advertorial)

Reacties