Boot koffie nr. 1 in Koffie Top 100

Koffie Top 100 2018 - Boot Koffie te Amersfoort op 1!
Foto: Marcel van Hoorn

De in Amersfoort gevestigde Boot Koffie mag zich een jaar lang de best koffie schenkende horecagelegenheid noemen. Ze veroverde de 1e plek in de Misset Horeca Koffie Top 100 2018. De Boot-dependance is gevestigd in Het Lokaal. aan de Oliemolenhof.

De jury werd dit jaar omver geblazen door de torenhoge kwaliteit van filterkoffie in de top van de ranglijst, maar die bij de Boot-dependance in Amersfoort ontroerde tot tranen, zo mooi. En als dan ook de andere koffies hier fenomenaal zijn – en dat waren ze – is dit de verdiende nummer één.

Boot Koffie blinkt uit in het vertellen van verhalen, en veel van wat ze doen is goed doordacht. Zo laat barista Dennis van Zal de hoofdjury een identieke koffie proeven: Panama Finca Hartmann Natural, als filterbranding en als espresso. Ook de cappuccino werd gezet met bonen van Hartmann, de Birdsong, een gewassen koffie. ‘Wij vierden in juni onze 20-jarige samenwerking met de familie Hartmann. Ik wilde vandaag een ode brengen aan die familie.’

Fenomenale filterkoffie

De jury prijst vooral de fenomenale filterkoffie. De Hartmann Natural moet volgens Van Zal tonen van likeur, chocola en zelfs wijn in zich dragen. Om dat laatste te benadrukken en om de volle aroma’s van deze natural koffie goed te vangen, serveren ze deze filterkoffie altijd in een voorverwarmd wijnglas. Dat is enerzijds voor de looks, maar het past erg goed bij een natural koffie: net als bij wijn wordt het bouquet optimaal gevangen.

Na het zetten karafeert Van Zal de koffie vijf maal, om zuurstof toe te voegen en de aroma’s nóg meer los te laten komen. Hij gebruikt een dosering van 20 gram koffie op 360 gram water. Hij gebruikt vandaag ongefilterd Amersfoorts kraanwater, omdat hij het mooi vindt om op die manier ook het lokale terroir te laten proeven. In de juryronde kwam het water wel uit een filter.

Het mondgevoel is vol en romig, heel bijzonder voor een filterkoffie. In de smaak amandellikeur, rokerige whisky, aardbeien, kersen, bramen en marsepein om op de voorgrond te treden, wát een tango aan aroma’s. We proeven alles wat de barista gezegd heeft in zijn smaakomschrijving en zelfs nog méér, heel knap. Voor de beginnende koffiedrinker zijn de heftige gefermenteerde tonen van deze zeer uitgesproken natural misschien too much, maar de koffie is technisch perfect bereid en in prachtige, delicate balans.

De presentatie is heel mooi: het wijnglas komt op een schoon houten plankje, met het kannetje met de rest van de koffie erin ernaast. Ook op het plankje: boterkoek van de bakkerij die ook in Het Lokaal zit en een kaartje met uitleg over de koffie.

Bessen

In de espresso van diezelfde Hartmann Natural komen de fluweelzachte boter en pittig-bittere cacao op subtiele wijze naar voren getippeld, zonder daarbij het volzoete fruit van bessen daarbij teveel weg te drukken. Het boterachtige begin gaat over in fruitige chocolade met rode bessen.

Diezelfde bessen komen in de cappuccino mooi door, aangevuld met volzoete karamel en een fijne cacaobitter. Van Zal koos de Birdsong vanwege het kruidige karakter met een cassis-besje dat zo ook een frisje biedt. Ook wat drop in de nasmaak. Het schuim is prima in orde, Van Zal geeft al aan dat hij door de zenuwen geen uitmuntende latte art zal schenken.
Voor het schuim gebruikt hij verse biologische melk van een zuivelboerderij in Zeewolde, die wordt verkocht onder de merknaam Veco zuivel.

Liefde voor koffie

De koffie overstijgt hier het concept, en dat is als compliment bedoeld: in deze bescheiden omgeving knalt de koffie er extra uit en eist deze op spectaculaire wijze de hoofdrol op. De koffiekennis zit diep, heel diep. Net als de liefde voor het product. En als dan de bereidingen zó mooi zijn dat de vakjury bijna een 6 wil geven voor de filterkoffie – wat nog nooit is gebeurd in de Koffie Top 100 – is maar één conclusie mogelijk: Boot Koffie in in Amersfoort is de allerbeste. En dus ook de meer dan verdiende nummer één in de Koffie Top 100 2018.

Oordeel van de vakjury

In de vakjuryronde werd Boot Koffie bezocht door Demian van der Reijden, redacteur bij Misset Horeca en samensteller van de Koffie Top 100. Ook hij is lyrisch over de filterkoffie van Finca Hartmann Natural: ‘Ik kom regelmatig filterkoffies tegen die wel de potentie in zich hebben, maar waar door de barista niet het beste uit is gehaald. Dat is hier zeer zeker wel gebeurd. De zwoele zoete smaken zijn in optima forma geëxtraheerd, aangevuld met die fijne door fermenteren ontstane zuurbittere tonen. Diepe buiging voor deze koffie en vooral voor de barista die hem bereid heeft. Die barista straalt veel plezier in haar werk uit en etaleert gedegen kennis van wat ze doet.’

Top 100

In de Top 100 staan nog twee Amersfoortse horecagelegenheden. Op 66 treffen we Coffee Corazon en op 59 de Chocolate Company Amersfoort.

Bron: MissetHoreca.nl

Reacties