Zo eenzaam zijn we in Amersfoort

Foto: Publiek domein

In diverse wijken in de grote en drukke steden is meer eenzaamheid dan op het rustige platteland. Waar meer mensen zijn, lijken mensen minder naar elkaar om te kijken. Dat blijkt uit een analyse van cijfers over eenzaamheid per wijk die het RIVM berekende.

Het RIVM berekende voor alle wijken in Nederland het aandeel eenzame en ernstig eenzame volwassen inwoners. Om te bepalen of iemand eenzaam is, is gebruik gemaakt van vragen en antwoorden uit een groot leefstijlonderzoek uit 2016.

Het onderzoek

In het onderzoek konden respondenten reageren op 11 uitspraken door te antwoorden met ‘nee’, ‘min of meer’ en ‘ja’. Wanneer iemand meer dan twee keer ongunstig antwoordt, spreekt men van eenzaamheid. Bij meer dan acht ongunstige antwoorden is iemand ernstig eenzaam. Uitspraken die zijn voorgelegd zijn bijvoorbeeld:

  • ‘Ik mis een echte goede vriend of vriendin’
  • ‘Wanneer ik daar behoefte aan heb, kan ik altijd bij mijn vrienden terecht’

De eenzame stad

Hoe meer mensen er om je heen wonen, hoe groter de kans op ernstige eenzaamheid. Het is een vreemde vaststelling als je naar onderstaande kaart kijkt. De wijken met het grootste aandeel ernstig eenzame personen zijn namelijk juist in de drukke grote steden te vinden.

Het hoogste aandeel is te vinden in de Haagse wijk Binckhorst. Uit berekeningen van het RIVM komt naar voren dat 29 procent van de inwoners kampt met ernstige eenzaamheid. Ook in de eveneens Haagse wijken Moerwijk, de Schildersbuurt en het Rotterdamse Nieuw Mathenesse is meer dan een kwart van de bevolking ernstig eenzaam.

In Amersfoort verschilt het gevoel van eenzaamheid van wijk tot wijk. De grootste eenzaamheid wordt ervaren in Boswijk, waar 17% van de ondervraagden zegt zich eenzaam te voelen. Gevolg door de wijken Liendert en De Kruiskamp met 16%. Het minst eenzaam zijn de inwoners van Buitengebied West, De Berg en Calveen met 5%.

Twents noaberschop

Hoe anders is de situatie op het – met name – platteland in het Oosten van het land. Daar is het aantal mensen in extreme eenzaamheid het laagste van het land.

Het lijkt erop dat buren er meer oog voor elkaar hebben. In Twente hebben ze er zelfs een speciaal woord voor: noaberschopNoabers zijn buren. Zij hebben een noaberplicht en kijken om naar hun buren bij ziekte, geboorte, ongemakken of andere omstandigheden.

Gezondheidsmonitor

De kaart op RTL Nieuws is gebaseerd op cijfers van het RIVM. Dat berekende met een model op basis van de onderzoeksresultaten van de Gezondheidsmonitor (457.000 respondenten) voor alle wijken in Nederland het aandeel eenzame en ernstig eenzame personen.

Sommige GGD’en hebben eigen cijfers verzameld. Vanwege een andere rekenmethode kan het zijn dat de cijfers voor die specifieke GGD’en afwijken van de hierboven getoonde waarden.

Bron: RTL Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen