Aantal rookvrije buitensportclubs Amersfoort groeit maar is klein

Rookvrije generatie Hartstichting
Foto: Hartstichting

Het aantal rookvrije buitensportverenigingen in Nederland is flink toegenomen. Per 1 september zijn meer dan 550 buitensportverenigingen in Nederland rookvrij. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen ruim 150 clubs de stap naar rookvrij hadden gezet.

Rookvrije sportclubs

In gemeente Amersfoort zijn er nu drie buitensportverenigingen geheel en vijf gedeeltelijk rookvrij. Ook het maatschappelijk draagvlak voor rookvrij sporten is groot; maar liefst 80% van de Nederlanders wil bijvoorbeeld dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn.

Buitensportverenigingen

De Hartstichting heeft onderzoek laten doen naar de volgende typen buitensportverenigingen: Atletiek, BMX, Golf, Handbal, Handboogschieten, Honk- en Softbal, Korfbal, Paardrijden, Roeien, Rugby, Schaatsen, Skiën, Tennis, Voetbal, Volleybal, Wielrennen, Zwemmen en Overige zoals Duiken, Golfen, Jeu de Boules en Mountainbiken.

Hartstichting is blij met de resultaten

“Roken wordt steeds minder als normaal gezien, en dan vooral in de buurt van kinderen. We zien dat gemeenten steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan over het rookvrij maken van hun lokale voorzieningen, zoals de sportterreinen. Iedereen wil dat zijn of haar kinderen gezond opgroeien, en roken hoort daar niet bij. Door sport in Nederland rookvrij te maken wordt de sportclub, een belangrijke plek in het leven van opgroeiende kinderen, een écht gezonde omgeving,” aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

Steun van de vijf grote buitensportbonden

Belangrijke factor in de toename van het aantal rookvrije sportclubs is de steun van de vijf grote buitensportbonden (KNVB, KNKV, KNHB, Atletiekunie en KNLTB), die zich inzetten voor het realiseren van een Rookvrije Generatie. Van de landelijk ruim 550 rookvrije buitensportverenigingen zijn meer dan 450 lid van een van deze sportbonden.

Op weg naar een Rookvrije Generatie

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie. www.rookvrijegeneratie.nl.

Gegevens via Hartstichting

Reacties

Cookieinstellingen