Oranje Fonds steunt maatjesproject ‘Eropuit’

Foto: Beweging 3.0

Bewoners van woonzorgcentrum Nijenstede van Beweging 3.0 kunnen via het project ‘Eropuit’ gekoppeld worden aan een maatje om samen leuke dingen te doen.

Dit maatjesproject is bedacht door een groep studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van Hogeschool Utrecht, om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Het Oranje Fonds heeft € 7.300,- beschikbaar gesteld, waardoor het maatjesproject voortgezet kan worden.

Voor het project ‘Eropuit’ wordt een maatje gekoppeld aan een bewoner van Nijenstede. Dat gebeurt op basis van gezamenlijke interesses, behoeften en wensen. Het maatje gaat vervolgens regelmatig op bezoek bij de bewoner om samen iets te ondernemen. Dat kan van alles zijn: een gesprekje voeren, even naar de markt gaan, fietsen, een wandeling maken of het theater bezoeken. Het individuele, persoonlijke contact en het samen beleven van fijne momenten betekent veel voor de bewoners.

Matchingsysteem en trainingen

De bijdrage van het Oranje Fonds wordt onder meer besteed aan een matchingsysteem, waarin de vrijwilliger wordt gekoppeld aan een bewoner. Ook nemen de maatjes van ‘Eropuit’ deel aan trainingen en workshops die helpen bij hun vrijwilligerswerk, zoals gesprekstechnieken, omgaan met (beginnende) dementie, voeding en over het belang van bewegen.

Mevrouw De Waal en maatje Robin Moesbergen

Een van de maatjes van ‘Eropuit’ is Robin Moesbergen. Robin: “Ik heb een drukke baan als horecamanager, speel bij Rugby Eemland en ga graag naar festivals in mijn VW-busje. Maar de maandagavond houd ik vrij: dan ga ik wandelen in Park Randenbroek met mijn bonusoma mevrouw De Waal. Voor mevrouw De Waal een uitje waar ze echt naar uitkijkt, voor mij een heerlijk rustmoment. Elke week vertelt mevrouw De Waal hoe fijn het is om even het woonzorgcentrum uit te zijn. Lekker de natuur in en een praatje maken met iedereen die we tegenkomen. Als we iets te vieren hebben, gaan we langs de Albert Heijn voor een ‘lekkertje: een Bossche bol.”

Maatjes gezocht

Wilt u maatje worden voor een bewoner van Nijenstede? Neem dan contact op met Klaas van Twillert, coördinator welzijn en vrijwilligers bij Beweging 3.0: e-mail: [email protected], of bel op werkdagen (behalve woensdagen) naar 06 2031 4502.

Beweging 3.0

Beweging 3.0 kent een breed scala aan activiteiten op het gebied van wonen, zorg en welzijn in de regio Eemland (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk en Soest) en Putten. Zo’n 2.500 medewerkers en 2.000 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de cliënten.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het
Oranje Fonds

Reacties