Scholen starten maandag weer

De scholen zijn weer begonnen
Foto: Veilig Verkeer Nederland

In het zuiden van Nederland zijn de scholen alweer begonnen. Voor de regio midden starten de scholen maandag 27 augustus weer. Veilig Verkeer Nederland is weer gestart met de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.

De campagnedoeken van VVN zijn in heel Nederland nadrukkelijk zichtbaar. Met deze actie wil VVN met name automobilisten extra alert maken op scholieren in het verkeer. Dit komt mede doordat kinderen van 12 jaar in september vaker betrokken raken bij incidenten in het verkeer, vergeleken met de rest van het jaar (Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL, 2015).

In de weken direct na de start van de scholen vraagt VVN om alert te blijven bij het passeren van scholieren op de fiets en bij oversteeksituaties. Zodra het werk begint en ook de scholen starten, is het voor iedereen weer even wennen aan de drukte in het verkeer. In de zomer rijden de helft minder auto’s op de weg. Na de vakantie loopt dit weer op naar 8 miljoen auto’s. Deze ‘nieuwe’ drukte zorgt in september helaas voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers. Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, schatten risico’s minder goed in en groepsdruk speelt een belangrijke rol. Als automobilist goed om te weten wanneer je ze eens een rare manoeuvre ziet maken.

U kunt al weggebruiker zelf het risico verminderen op een ongeluk:

  • Rij langzaam in de omgeving van een school en nader kruispunten langzaam
  • Haal kinderen in met een veilige afstand en snelheid
  • Wees voorbereid op onverwachte acties van kinderen

Oproep aan alle ouders

“Naast verkeerseducatie op school is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk. Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school voorafgaand en bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen. Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden geoefend zodat we kans op ongevallen verkleinen”; aldus VVN-directeur a.i. Alphons Knuppel.

Kinderen worden minder kwetsbaar, als ze weten hoe zij zich in het verkeer moeten gedragen. Laat uw kind daarom zo veel mogelijk ervaring opdoen en pak voor korte afstanden altijd de fiets. Tips om veilig naar school te fietsen:

  • Kies een veilige route. Zorg ervoor dat dit de vaste route wordt
  • Oefen de route vooraf met uw kind
  • Zorg ervoor dat bagage veilig meegenomen kan worden: in een rugzak of in een fietstas achterop
  • Zorg altijd voor een veilige fiets: controleer de remmen en de verlichting
  • Breng de kinderen niet met de auto naar school, maar laat ze oefenen in het verkeer

Samenwerking

Met Veilig Verkeer Nederland zien ook veel bedrijven de noodzaak in van de jaarlijkse campagne ‘De Scholen zijn weer begonnen’. Zo ondersteunen autoleasemaatschappij Athlon Nederland, VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen), COOP, Gazelle, Stella Fietsen, A.A.S. Allround Automotive Solutions, Interpolis, Stichting Schadegarant,Nextdoor, Transportverzekeraar TVM, Paw Patrol van Nick Jr. en Cycle Fun Productions, allen via hun eigen kanalen de campagne, zodat gezamenlijk veel meer mensen met de campagneboodschap worden bereikt.

Bron: VVN

Reacties