Vallende sterren spotten

Foto: Publiek domein

Deze week is de jaarlijkse regen aan vallende sterren, de meteoroïdenzwerm Perseïden, te zien. Het piekmoment is in de nacht van 12-13 augustus, maar ook nu zijn de vallende sterren al waar te nemen.

Jaarlijks scheert de komeet Swift-Tuttle langs de aarde, die onder invloed van straling van de zon steeds deeltjes steen verliest. Wanneer deze deeltjes de dampkring binnendringen beginnen ze te gloeien door de hoge snelheid. Dat komt doordat de lucht vóór de meteoroïde wordt samengedrukt. De staart van licht bestaat uit straling die vrijkomt.

De komende nachten neemt het aantal vallende sterren per uur toe. Van zo’n 5 per uur vannacht naar zo’n 40-60 met het blote oog waarneembare vallende sterren in de pieknacht. Daarna neemt het aantal weer af. Vanwege nieuwe maan zijn er meer vallende sterren te zien dan vorig jaar. Tijdens pieknacht is het namelijk extra donker.

Een voorwaarde om de vallende sterren te kunnen zien is een heldere hemel. Dat is op dit moment nog onzeker voor de nacht van 12 op 13 augustus. Om de kans om vallende sterren te zien te vergroten geeft Weeronline een aantal tips.

  • Het beste kijkmoment ligt midden in de nacht, rond 3:30 uur. Ook ’s avonds en in de eerste helft van de nacht zijn al veel meteoren te zien.
  • Kijk naar het noordoosten naar een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.
  • Check de dag voor je wil gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking komende nacht voorkomt en hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je veel vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

Bron: Weeronline

Reacties