A Balancing Act vanaf 15 september in Kunsthal KAdE

Daniel Firman, ‘Nasutamanus', 2012, Courtesy of Perrotin
Foto: Guillaume Ziccarelli

Balans speelt een belangrijke rol in ieders leven. Met het bouwen van blokkentorens en het zetten van de eerste stapjes als dreumes begint de levenslange zoektocht.

De tentoonstelling ‘A Balancing Act’ laat verschillende (inter)nationale kunstenaars zien die in sculpturen, installaties, foto’s, schilderijen, performances, tekeningen en videowerken het vinden van equilibrium onderzoeken.

De balanceer ‘act’ gaat van het gevoel voor totale harmonie tot aan het verontrustende gevoel van op het randje van de afgrond balanceren. Elke tegenstelling: orde-chaos, natuur-cultuur, inspanning-ontspanning, rijk-arm, draagkracht-draaglast, oorlog-vrede, zwart-wit krijgt uiteindelijk balans. Balans is voor veel kunstenaars een belangrijk beeldend element. Het creëren van absolute balans, of juist net niet, en het spelen met balans/disbalans in vorm, compositie, kleur en grijstonen. Constantin Brancusi zei “Beauty is absolute balance”. En ook Henri Matisse benadrukte het belang: “What I dream of is an art of balance”.

Zoeken naar evenwicht

De tentoonstelling in Kunsthal KAdE bestaat uit werken die op een esthetische manier evenwicht in zichzelf hebben, zoals bij de beelden van Auke de Vries en Carel Visser en in de houtskooltekeningen van Renie Spoelstra. In compositie, vorm, kleur en grijstonen wordt gezocht naar de perfecte verhouding of witbalans. Zwaargewicht, ‘Nasutamanus’ van de Franse kunstenaar Daniel Firman zweeft in de ruimte, ver voorbij de grenzen van de zwaartekracht van de aarde. Bij andere werken in de tentoonstelling speelt de mens fysiek een rol in het vinden van dat evenwicht zoals bij de installaties van Julien Thomas en Jacob Tonski, of bij de performances van Isabelle Wenzel of JocJonJosch. En in een korte poëtische film van Samson Kambalu herkennen we het basale gevoel van het aantrekken van een schoen, hinkend op één been.

A Balancing Act

De foto ‘A Balancing Act’ van Job Koelewijn (de naamgever van deze tentoonstelling) toont het balanceren ook in overdrachtelijke zin. Zijn balanceer act staat symbool voor zijn moeilijke tijd als beginnend kunstenaar in New York, waar hij zijn wankel evenwicht moest zien te bewaren. In de grote zaal kan de bezoeker deelnemen aan een speciaal door ontwerpersgroep HeyHeydeHaas gemaakte installatie ‘My two Cents’. In de KAdEStudio kunnen jong en oud met evenwicht experimenteren.

De tentoonstelling ‘A Balancing Act’ is samengesteld door curator Judith van Meeuwen en co-curator Marjory Degen en wordt mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds en K.F. Hein fonds.

Reacties