Bloemen voor Amersfoortse topwandelaar Renate Krebs (80)

Foto:

Mensen uit het hele land, ook uit Amersfoort, wandelen mee met de Vierdaagse in Nijmegen. Renate Krebs (80) uit Amersfoort liep ‘m al 51 keer uit. Zonder één keer een blaar op te lopen. Wethouder Hans Buijtelaar (sport) bracht haar namens de stad een bezoek met een bos bloemen. Om haar te eren met haar topprestatie.

Bij haar thuis zijn de herinneringen aan een leven lang enthousiast wandelen goed te zien; een kast vol medailles, wandelfoto’s en herinneringen aan de vele tochten die zij liep. Mevrouw Krebs kan honderduit vertellen over alle tochten die zij maakte en mensen die ze ontmoette. Ze liep altijd. Met goede vrienden, maar ook alleen. Bij verzengende hitte, of juist met regen. “Je dwingt jezelf ertoe en dan ga je ervoor”.

“Al kwam de eerste keer niet vanzelf”, vertelt ze. “Ik werd overgehaald door een vriendin. Het eerste jaar hebben we vier dagen in de stromende regen gelopen. Pas na het derde jaar kon ik het niet meer los laten en ben ik altijd gegaan.” Ze heeft het evenement zien veranderen van 10.000 deelnemers naar zo’n 50.000. “Tot mijn 65e heb ik altijd 40 kilometer gelopen, daarna ging het naar 30. Dat is veel gezelliger, de sfeer is beter.”

Topsporter

Wethouder Buijtelaar roemde mevrouw Krebs als een echte topsporter waar veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen. Want het is hard werken, dat vertelt ze zelf ook. “Ik begin in maart met trainen, elke dag vijf of zes kilometer en bouw langzaam op. Dan leef je er naartoe; je laat het niet meer los. Het is soms ook meer mentaal hard werken, want die voeten die gaan wel, je moet het in het hoofd ook echt willen, zolang de gezondheid het toelaat.”

Dit jaar slaat mevrouw Krebs de vierdaagse voor het eerst over, maar ze hoopt volgend jaar weer fit genoeg te zijn om aan de start te verschijnen. Vrijwilligers van Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek hadden het bezoek van de wethouder georganiseerd en gebak klaar gezet.

Reacties