Provincie zet natuurcompensatiebank op

Foto: Provincie Utrecht

De provincie gaat een natuurcompensatiebank opzetten met beschikbare gronden voor natuurcompensatie. Wanneer er natuur of bos in de provincie wordt aangetast, moet dit vaak op een andere locatie in de provincie worden gecompenseerd. Daarvoor gaat de provincie nu compensatielocaties beschikbaar stellen.

Daardoor wordt het mogelijk de besluitvorming rondom compensatie te versnellen en kan zowel hogere kwaliteit natuurcompensatie als (extra) natuur worden gerealiseerd in de provincie. Het besluit van gedeputeerde staten vloeit voort uit een eerdere motie van provinciale staten om een natuurcompensatiebank te vormen.

Natuur netwerk Nederland

In de natuurcompensatiebank gaat de provincie gronden op ‘voorraad’ houden voor de realisatie van natuur- en boscompensatieverplichtingen. Dit kunnen gronden zijn die door de provincie zijn aangekocht, maar ook gronden van derden waarover de provincie met deze derden afspraken heeft gemaakt om ze beschikbaar te houden voor de realisatie van compensatieverplichtingen. In de compensatiebank worden alleen gronden opgenomen waarop Natuur Netwerk Nederland (NNN), voorheen de Ecologische Hoofdstructuur, of bos van hoge kwaliteit gerealiseerd kan worden en die het NNN, het landschap of de recreatie in de provincie versterken.

Aanvullen met nieuwe gronden

De jaarlijks gemiddelde compensatieopgave in de provincie Utrecht bedraagt circa 30 ha. De provincie is voornemens in de bank 60 tot 90 ha beschikbaar te houden. Hiervoor is een bedrag van €6 miljoen beschikbaar. Indien gronden worden gebruikt voor de realisatie van compensatienatuur, wordt de bank weer aangevuld met nieuwe gronden om hiermee de komende jaren aan de vraag naar compensatielocaties in de provincie te kunnen voldoen.

Bron: provincie Utrecht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen