Mooie en tragische verhalen achter Amersfoortse kunst

Conservator Onno Maurer geeft verhalen achter Amersfoortse kunst prijs.
Conservator Onno Maurer geeft verhalen achter Amersfoortse kunst prijs.
Foto: Wil Groenhuizen

Flehites tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter toont werk van kunstenaars die een bijzondere band hebben met Amersfoort. Conservator  Onno Maurer weet op een bevlogen manier verbanden te leggen tussen de figuratieve en abstracte landschapsschilders die zich lieten inspireren door de natuur rondom de stad.

Tijdens rondleidingen geeft hij een blik op de mooiste en soms tragische verhalen die schuil gaan achter de kunstenaars en hun werk. De rondleidingen zijn op woensdag 18 en woensdag 25 juli om 14.00 uur. Aanmelden kan via [email protected]. Vanwege een grondige renovatie van het pand aan de Breestraat exposeert Museum Flehite deze zomer in het Rietveldpaviljoen.

Tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter

In het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof is nu de tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter te zien. Zowel Armando, Mondriaan als Wolter brachten hun jeugd door in de stad. Hendrik Jan Wolter (1873-1952) liet rond 1900 van zich horen met imposante impressies van de Amersfoortse binnenstad. Een aantal van deze stadstaferelen zijn in bezit van Museum Flehite en nu te zien in het Rietveldpaviljoen.
Piet Mondriaan (1872-1944) woonde tot zijn achtste jaar aan de Kortegracht in Amersfoort. Van Mondriaan worden enkele werken getoond uit het begin van zijn loopbaan, toen hij nog figuratief werkte.
Multitalent Armando (1929-2018) bracht niet alleen zijn jeugd door in Amersfoort, maar was ook jarenlang verbonden aan de stad door het Armando Museum. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog rond Kamp Amersfoort vormen een belangrijk thema in zijn werk.
De tentoonstelling is merendeels samengesteld uit de eigen collectie van het museum. Naast Armando, Mondriaan en Wolter omvat de tentoonstelling werken van onder anderen Engelbert L’hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks. Ook zij hebben in Amersfoort gewoond.

Over het Rietveldpaviljoen

Het uit 1959 daterende Rietveldpaviljoen in Amersfoort is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld (1888-1964), evenals Piet Mondriaan een invloedrijk lid van kunststroming De Stijl. Tijdens hun leven hebben zij elkaar nooit ontmoet, maar in deze tentoonstelling zijn ze alsnog bij elkaar gebracht.
Het Rietveldpaviljoen werd ontworpen als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort. Het is een fraai voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Het was destijds de eerste moderne kunsthal van Nederland. Het komende halfjaar is Museum Flehite er te gast met twee tentoonstellingen. De museumcollectie is daarmee in een totaal andere ambiance te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen