Ouders gezocht voor onderzoek naar telefoongebruik op de fiets onder jonge tieners

Foto: provincie Utrecht

Telefoongebruik en fietsen; een slechte combinatie. Toch gebeurt het vaak, ook bij jonge tieners. Dit leidt soms tot gevaarlijke situaties op de weg. Daarom voert PubLab van Hogeschool Utrecht in opdracht van de provincie Utrecht een onderzoek uit naar telefoongebruik bij jonge tieners op de fiets. Doel van dit onderzoek is het opstellen van een plan van aanpak met activiteiten gericht op het voorkomen van dit risicovolle gedrag.

Kinderen geboren na 2007 zijn opgegroeid met de smartphone. Deze kinderen zitten nu nog op de basisschool, maar zullen zodra zij naar de middelbare school gaan zelfstandiger aan het verkeer deelnemen. Grote kans dat zij dan hun smartphone ook in het verkeer gaan gebruiken en daarmee de kans om betrokken te zijn bij een ongeval vergroten. Provincie Utrecht en PubLab willen in een onderzoek bekijken hoe dit voorkomen kan worden.

Doet u mee?

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar deelnemers:

  • Bent u een ouder/opvoeder met kinderen in groep 7, groep 8 of de 1ste brugklas van middelbare school? Dan willen wij u vragen om de volgende vragenlijst in te vullen: bit.ly/vragenlijstfietsenmetfocus. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten.
  • Heeft u kinderen die nu in groep 8 zitten en volgend jaar starten op de middelbare school? Dan willen we u vragen om uw kind op te geven voor de zogenaamde dagboekstudie. Met de dagboekstudie wordt de periode van de basisschool naar de middelbare school vanuit het perspectief van het kind in meer detail bekeken. In de dagboekstudie wordt komende zomerperiode daarom 3x een korte enquête afgenomen. Een aantal deelnemers wordt aan het eind van de zomerperiode nog gebeld. De kinderen die deelnemen maken kans op een leuke prijs. Aanmelden kan via [email protected]

Vragen?

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met projectleider van PubLab, Karen Hilhorst via [email protected] of met Charlotte Daalderop van de provincie Utrecht op [email protected]. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de projectpagina Fietsen met Focus.

Op de hoogte blijven?

Wilt u, ook als u zelf geen ouder of opvoeder bent, betrokken blijven bij dit project? Wordt dan lid van de FietsenmetFocus -LinkedIn groep. Hier worden updates over het project geplaatst en nieuwsartikelen verzameld rondom telefoongebruik op de fiets.

Achtergrond onderzoek

In opdracht van de provincie Utrecht onderzoekt Publab hoe voorkomen kan worden dat toekomstige verkeersdeelnemers (jonge tieners) hun smartphone in het verkeer gebruiken. Het eerste deel van het onderzoek is in 2016 uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat het een zeer uitdagend vraagstuk is, o.a. omdat jonge tieners aan het eind van hun basisschooltijd en overgang naar de middelbare school op een punt van veel verandering staan. Het advies was daarom om een meerjarige aanpak te ontwikkelen gericht op zowel de groepen 7/8 van de basisschool als op de eerste brugklas. Momenteel wordt het tweede deel van het onderzoek uitgevoerd.

Bron: provincie Utrecht

Reacties