Educatieve Escaperoom van de Bibliotheek Eemland is groot succes

Foto: MedialabEemland.nl

Binnen een uur ontsnappen uit een ruimte vol 21ste eeuwse uitdagingen: de Educatieve Escaperoom van de Bibliotheek Eemland is een groot succes.

Donderdag ontvangt de escaperoom de honderdste schoolklas sinds de opening in maart. Met haar digitale vingerafdruk opent wethouder Bertien Houwing de Educatieve Escaperoom voor groep 8 van de Islamitische Bilanschool. De leerlingen hebben vervolgens zestig minuten de tijd om door het oplossen van interactieve puzzels de ontvoerde vlogger Robin te bevrijden.

De bibliotheek wil hiermee de lesstof van de 21ste eeuw op een innovatieve en leuke manier onder de aandacht brengen bij leerlingen. De interactieve puzzels die zij moeten oplossen sluiten aan bij de verschillende vaardigheden uit het leerplan van scholen op het gebied van 21st Century Skills: mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking en ICT-basisvaardigheden. Daarnaast zijn er ook puzzels gericht op leesbevordering en de gewone geletterdheid.

Eigentijds onderwijs

De Educatieve Escaperoom is een initiatief van Het Medialab van de Bibliotheek Eemland en sluit aan op de leerlijn 21st Century Skills die het ontwikkelde voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Daarmee biedt de bibliotheek een unieke ervaring om leerlingen op vernieuwende en moderne manier te laten leren met behulp van gamificatie en ervaringsleren. Alleen door bijvoorbeeld fake news op de juiste manier van echt nieuws te onderscheiden kunnen de leerlingen ontsnappen.

Per spel kunnen er minimaal twintig en maximaal dertig leerlingen meedoen. De compleet geprogrammeerde software past het niveau van de puzzels en het thema van de escaperoom automatisch aan naar het niveau van de deelnemers. Leerlingen van groep 5, 6 en 7 gaan op zoek naar de wereldberoemde kat Mittens die spoorloos is verdwenen. Leerlingen van groep 8 en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs proberen in een uur tijd de vermiste vlogger Robin te bevrijden.

Uniek in Nederland

De Educatieve Escaperoom voor schoolklassen is uniek in Nederland en blijkt op veel belangstelling te kunnen rekenen van scholen. Ook andere bibliotheken in Nederland zijn geïnteresseerd en komen kijken naar dit innovatieve concept. Het Medialab werkt inmiddels aan een vervolg: vanaf september is een deel van de puzzels vernieuwd en kunnen scholen zich weer aanmelden op www.medialabeemland.nl.

Reacties