Fons Asselbergs pleit voor behoud Kastanjelaan 5 in Leusden

Barbara Houwers en Fons Asselbergs bij de opening van de jubileum expositie
Foto: Hans Leeuwenkamp

Voormalig Rijksadviseur Cultureel Erfgoed en oud-wethouder Amersfoort, Fons Asselbergs heeft zondag bij de opening van de jubileumexpositie van Barbara Houwers gepleit voor het behoud van het karakteristieke kantoorpand aan de Kastanjelaan 5 in Leusden.

Volgens Asselbergs is dit gebouw uit 1974 van de hand van de Baarn se architect Dooyeweerd een zeer waardevol voorbeeld van de jaren zestig architectuur dat daarom behouden dient te blijven en uitstekend geschikt is voor zogeheten collectief particulier opdrachtgeverschap. Het pand is destijds in opdracht van ETC (Environmental Technical Consultants) ontworpen en gebouwd volgens ecologische principes. Daarnaast is de inrichting van het gebouw een typisch voorbeeld van de jaren zestig cultuur, waarin in gezamenlijkheid nieuwe wegen ontwikkeld konden worden. Een typisch voorbeeld daarvan is de zitkuil met open haard die plaats biedt aan zo’n 30 mensen.

Asselbergs verwees naar de succesvolle transformatie van de voormalige Amersfoortse bibliotheek aan de Zonnehof die nu is ingedeeld in 23 appartementen via het zogeheten collectief opdrachtgeverschap. Daarbij waren de nieuwe eigenaren opdrachtgever voor de architect en de aannemer om het gebouw her in te richten. Volgens Fons Asselbergs leent het pand Kastanjelaan 5 in Leusden zich daar uitstekend voor. Fons Asselbergs opende de jubileumexpositie van Barbara Houwers, die al meer dan 25 jaar actief is in de regio Gooi & Eemland en in 2016 een Koninklijke Onderscheiding kreeg voor haar inzet voor de kunsten in samenwerking met alle gemeentes in Gooi en Eemland en de Vechtstreek.

De expositie van Barbara Houwers is op afspraak te bezoeken: Barbara Houwers | +31(06)20330085 | Blaricum The Netherlands | [email protected] | www.barbarahouwers.com

Reacties