Polder Arkemheen in beeld

Foto: Nabij producties

De polder Arkemheen is een prachtig stukje Nederland, maar ook een stukje Nederland met een boeiende geschiedenis.

Wim Hagoort heeft meer dan tien jaar gewerkt om die geschiedenis te boek te stellen. Het resultaat is een vuistdik naslagwerk dat op 25 mei a.s. verschijnt: Het hoofd boven water. De geschiedenis van de Gelderse zeepolder Arkemheen, gemeenten Nijkerk en Putten 1356 (806) – 1916.

De eerste aanzet om de geschiedenis van de Arkemheense polder te beschrijven, dateert al uit de jaren negentig. Het ontbrak Wim Hagoort toen echter nog aan tijd er echt goed in te duiken. Na zijn pensionering (hij was tot 2002 conrector van het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo) pakte hij de draad weer op. ‘Natuurlijk kost het ongelooflijk veel tijd om zo’n groot onderzoek te doen, in archieven en boeken, maar de polder Arkemheen boeit me zo, dat ik er nooit met tegenzin aan gewerkt heb,’ vertelt Wim Hagoort. ‘Onze voorouders hebben gezamenlijk land veroverd op de zee en die samenwerking in de polder heeft onze Nederlandse cultuur gevormd. Het boek gaat daarom veel verder dan droge feiten.’

Al in 1356 bouwden de bewoners van Nijkerk en Putten de eerste zeedijk. Op basis van unieke bronnen beschrijft Hagoort hoe boeren, burgers en bestuurders eeuwenlang samen streden tegen het water maar vaak ook strijd voerden met elkaar. Daarbij komen vooral onze voorouders zelf aan het woord: dijkgraven en heemraden, ontvangers en dijkschrijvers, dijkbodes en kosters, dijkbouwers en dijkopzichters, maar ook sluisbouwers, kaartenmakers en ambtsjonkers. Originele oorkonden, brieven, dagboekfragmenten, afkondigingen, eedafleggingen, onkostenrekeningen en gerechtelijke uitspraken illustreren hoe onze voorouders letterlijk het hoofd boven water hielden.

Het boek telt maar liefst 584 pagina’s en is voorzien van honderden afbeeldingen en kaarten. Het resultaat geeft een verrassend en veelzijdig beeld van vijf eeuwen geschiedenis van de polder Arkemheen.

Het hoofd boven water is een uitgave van Nabij Producties en is vanaf 25 mei verkrijgbaar bij alle (internet)boekhandels. Door de bijdragen van meerdere subsidiënten heeft Wim Hagoort de verschijning van dit boek kunnen realiseren.

Het hoofd boven water
De geschiedenis van de Gelderse zeepolder Arkemheen, gemeenten Nijkerk en Putten 1356 (806) – 1916.
ISBN 9789492055521
584 pagina’s, full color, gebonden
Prijs: 24,95 euro

Reacties