Leerlingen en zij-instromers gaan meebouwen bij projecten woningcorporaties

Foto: Provincie Utrecht

Gemeenten, woningcorporaties en vakopleidingen in de regio Utrecht slaan de handen ineen om te zorgen voor voldoende personeel in de bouw. Het Stimuleringsfonds Leren Werken regio Utrecht (Stifo) en alle woningcorporaties die verenigd zijn in het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) hebben op 17 april via een intentieverklaring met elkaar afgesproken om meer opleidingsplekken te creëren voor leerlingen en zij-instromers.

Het initiatief is noodzakelijk om voldoende vaklieden in de toekomst te hebben voor alle bouw- en renovatieprojecten van corporaties en voor het personeelstekort van de bouwsector.

Tekorten

De bouw-, schilder en installatiebranche kampt met enorme tekorten aan personeel. In de stadsregio Utrecht zijn tijdens de crisisjaren alle vmbo-scholen met een bouwprofiel verdwenen. Scholieren en zij-instromers hebben dus weinig zicht op het afwisselende en moderne werk dat de bouw tegenwoordig te bieden heeft.

Woningcorporaties nemen nu het initiatief. Bij renovatie- en duurzaamheidsprojecten, die zij de komende jaren gaan aanbesteden, worden bouwbedrijven gevraagd om te werken met leerlingen en zij-instromers. Door deze afspraak ontstaan er veel interessante leerwerkplekken. Denk aan plekken voor een leerling-timmerman, beginnend installatiemonteur, allround bouwmedewerker voor isolatie of servicemedewerker voor gebouwen.

Goed loon

Bouwbedrijven ervaren zo’n verplichting inmiddels als nuttig voor hun sector. “Het gaat er niet om iemand tijdelijk even aan het werk te helpen. Nee, deze mensen krijgen een hele opleiding en direct een goed loon betaald. Als bouwbedrijf investeren we extra in deze kandidaten met begeleiding en instructies. We vinden dat stapje extra prima, anders hebben we als bouwsector in de toekomst geen personeel meer”, zegt Davy Wagenmakers, directeur van bouwbedrijf Hemubo.

Henk Peter Kip, directievoorzitter van woningcorporatie Mitros, benadrukt het belang van goede samenwerking: “Willen we woningtekorten voorkomen en bij onze huurders nog een badkamer kunnen verbouwen, dan heeft de bouw voldoende personeel nodig. Het is tijd om samen in actie te komen.”

Leeftijd, afkomst of ervaring niet relevant

De bouw- en technieksector is voor veel gemeenten een belangrijke economische sector met kansen ook voor werkzoekenden en scholieren. “Denk aan statushouders, jongeren die na een studie boekhouden of sportleraar werkloos blijven, of volwassenen die toe zijn aan een beroep met meer kans op werk”, zegt Marco van den Berg van de gemeente Utrecht. “Leeftijd, afkomst of ervaring is niet zo relevant, we hebben echt iedereen nodig.”

De opleidingsbedrijven in de bouw-, schilder- en installatiebranche zijn een belangrijke schakel om kandidaten op te leiden en bij bedrijven te plaatsen. Via een voorschakeltraject wordt gekeken welke affiniteit iemand heeft: zit er wellicht een tegelzetter, schilder of cv-monteur in de kandidaat verborgen?

Spijt van studiekeuze

De provincie Utrecht heeft de totstandkoming van het Stifo in de regio Utrecht met subsidiegeld mogelijk gemaakt. Gedeputeerde Pim van den Berg: “In de provincie nemen namelijk de zorgen toe over de manier waarop leerlingen worden voorbereid op de arbeidsmarkt en de wijze waarop het samenspel tussen onderwijs en het bedrijfsleven zich ontwikkelt. Eén op de vijf MBO-scholieren heeft spijt van zijn of haar studiekeuze. We steunen van harte dat corporaties, bouwbedrijven en onderwijsinstelling nauw met elkaar optrekken om scholieren en zij-instromers te matchen met werk waar toekomst in zit. Ook helpen we hiermee de verduurzaming van de Utrechtse woningvoorraad niet al te zeer te laten vertragen.”

Op dinsdag 17 april tekenden de deelnemende partijen de intentieverklaring voor het creëren van de leerwerk- en werkervaringsplekken in een proefwoning aan de Apollodreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Daar starten Mitros en Hemubo binnenkort een project met groot onderhoud en renovatiewerkzaamheden aan drie 10-hoogflats.

Lees de notitie Provincie Utrecht: aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt in het vmbo en mbo – januari 2017.

Bron: Provincie Utrecht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen