Historisch erfgoed en jazz komen samen in Amersfoort

Het festival Rabobank Amersfoort Jazz viert van 24 tot en met 27 mei 2018 haar veertigjarig jubileum. Het evenement heeft sinds 1978 jaarlijks plaatsgevonden in de historische binnenstad van Amersfoort en is – met name gedurende de afgelopen tien jaar – uitgegroeid tot een toonaangevend vierdaags festival met regionale, nationale en inmiddels ook internationale allure.

Amersfoort Jazz Heritage Walks

Op de zaterdag van het festival, 26 mei 2018, worden historische plekken ingebed in luisterrijke stadswandelingen onder de noemer Amersfoort Jazz Heritage Walks. Deelnemers zijn van harte welkom bij het Amersfoort Jazz Heritage Walks openingsconcert van Eric Vloeimans en Bert van den Brink op het kerkorgel in de imposante Sint Joriskerk, van 12:00 tot 13:00 uur. Aansluitend aan dit concert verzamelen de deelnemers bij de Observant, waar de diverse Jazz Heritage Walks van start gaan. Onder leiding van bevlogen gidsen van het Gilde Amersfoort worden de deelnemende groepen langs de bijzondere historische locaties van Amersfoort gevoerd.

Mini-concert

Elke stadswandeling wordt besloten met een mini-concert, zorgvuldig geprogrammeerd in de sfeer van de bereikte locatie. Het betreft (semi-)akoestische World Jazz-concerten in kleine bezetting, zowel door artiesten van naam en faam, als door aanstormend toptalent en een buitenlandse act uit het focusland België. Voor de deelnemers van de Amersfoort Jazz Heritage Walks zijn zitplaatsen gereserveerd bij de concerten.

Tickets voor de Amersfoort Jazz Heritage Walks zijn verkrijgbaar via de website van het festival.

Rabobank Amersfoort Jazz

Het festival is gratis toegankelijk en wordt jaarlijks bezocht door ca. 80.000 bezoekers, bestaande uit muziekliefhebbers, jazzprofessionals, festivalgangers en culturele toeristen. Rabobank Amersfoort Jazz streeft ernaar een dynamisch platform te zijn voor muzikale dialoog op het gebied van World Jazz, tussen artiesten onderling en het publiek. Geen platform voor de gebruikelijke headliners, maar een ‘musician’s paradise’ dat uitnodigt tot avontuurlijke kruisbestuiving en tegelijk duurzame verbinding achter de schermen.

Rabobank Amersfoort Jazz presenteert jaarlijks een zeer divers programma, met concerten in alle denkbare vormen van jazz en geïmproviseerde muziek, sinds de fusie met Global Village in 2012 stevig verrijkt met wereldmuziek. Ieder jaar spelen vele musici uit binnen- en buitenland op Amersfoort Jazz, waaronder artiesten uit een geselecteerd Focus Land (zoals Spanje, Zuid-Afrika, Thailand en België) en bijzondere actuele finalisten van buitenlandse muziekcompetities (Sena Performers International Jazz Laureates Festival). Aan de vooravond van festival Amersfoort Jazz worden de buitenlandse delegaties genodigd deel te nemen aan de World Jazz Conference van Stichting JazzNL.

Reacties