Pas op voor de krachtige lentezon

Foto: Publiek domein

Het is nog maar half april, maar de zon zal zich de komende dagen van de beste kant laten zien. Tot en met vrijdag hebben we te maken met stralend zomerweer.

Heerlijk om vitamine D op te doen, maar pas op met de zon! Ook al is het nog vroeg in het jaar, de kans op verbranding door de zon is zeker aanwezig. Hoe krachtig de zon is, wordt aangegeven in een index. Met zonkracht 5-6 kan de huid binnen 20 minuten verbranden en wie een gevoelige huid heeft al eerder. Vandaag was de zonkracht in het midden van het land al 5. Met name tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon het hoogst aan de hemel staat, is de zonkracht het hoogst. Verbranding zie je niet direct, maar ontstaat pas enkele uren later. Als de huid roze kleurt is de verbranding al enige tijd aan de gang.

Donderdag en vrijdag stijgt de temperatuur naar 25-29 graden en wolken hebben geen schijn van kans. De zonkracht zal deze dagen zo rond de 5-6 liggen. Bescherm je tegen de zon door je in te smeren, een zonnebril en iets op het hoofd te dragen. In het weekend zakt de zonkracht naar 3-4.

Overigens heeft de temperatuur geen invloed op de zonkracht. Het hoeft dus niet warm te zijn om te verbranden. Echter met een hoge temperatuur laten we nu eenmaal meer blote huid zien en is onze natuurlijke kledinglaag als beschermlaag niet meer aanwezig.

Reacties