Zomers weer in aantocht

Foto: Publiek domein

Het wordt deze week zomers! De zon zal uitbundig schijnen en in Amersfoort is er kans op temperaturen tot wel boven de 25 graden.

Na het weekend is de luchtdruk hoog en krijgt ons land te maken met droge (zuid)oostelijke winden. Vandaag was er nog een mix van zon en wolkenvelden met lokaal een bui. De komende dagen verlopen waarschijnlijk zonovergoten. Geleidelijk stroomt warmere lucht over het land. Dinsdag wordt het zo’n 20 graden.

Vanaf woensdag lijkt het wel hoogzomer! De temperatuur stijgt naar 20-25 graden in de kustgebieden en 23-28 in het binnenland! Omdat de (zuid)oostenwind in de loop van de week aantrekt blijft zeewind op de stranden waarschijnlijk uit. Daardoor kan het ook langs de westkust zomers warm worden.

Eerste lokale zomerse dag
Als het woensdag op één van de KNMI-stations 25 graden of meer wordt is er sprake van de eerste lokale zomerse dag van 2018. Normaal dient de eerste lokale zomerse dag zich pas begin mei aan; gemiddeld over de klimaatperiode 1981-2010 op 9 mei. Dat is drie weken later! Lukt het woensdag niet, dan zijn er donderdag en vrijdag nieuwe kansen. Enkele weermodellen berekenen dan zelfs nog hogere temperaturen. Voor Amersfoort bijvoorbeeld 27 graden. Daarbij zou het ook al tot een officiële zomerse dag in De Bilt komen. De kans daarop is momenteel circa 50%.

Koningsdag
Natuurlijk ligt het nog ver voor ons en de verwachtingen zijn nog erg onzeker maar Koningsdag zou wel eens een stuk aangenamer qua temperatuur kunnen worden dan de afgelopen edities.

Reacties