HandicapNL zet zich in voor mensen met een handicap

Foto: HandicapNL

Fonds verstandelijk gehandicapten en het Revalidatiefonds bundelen de krachten en  heten vanaf maandag 16 april HandicapNL.

Voortaan zal HandicapNL hèt fonds zijn dat mensen met een handicap en hun naasten sterker maakt om volwaardig mee te doen in de maatschappij. HandicapNL zet zich in om deze mensen meer regie over hun eigen leven te geven en spant zich daarnaast in om een samenleving te creëren met eerlijke kansen voor iedereen.

Eenzaamheid, weinig regie en overbelasting van mantelzorgers

Nederland kent ruim 2 miljoen mensen met een fysieke, verstandelijke of meervoudige beperking. Hoe divers de handicaps ook zijn, de alledaagse problemen vertonen veel overeenkomsten. Zo voelt 63% van de mensen met een handicap zich eenzaam, oftewel 1,5 miljoen mensen. Daarnaast zijn ze twee keer zo vaak werkloos als mensen zonder handicap. Andere voorbeelden zijn ook: weinig eigen regie, overbelasting van familie en mantelzorgers en ingewikkelde regelgeving.

Heft in eigen hand

HandicapNL wil dat mensen met een handicap ècht volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Daniëlle Schutgens, directeur van HandicapNL: “Wij willen een maatschappij waarin mensen met een handicap zo goed mogelijk in staat worden gestel om eigen keuzes te maken. We willen hen weerbaarder en zichtbaarder maken.” Daarom ondersteunt HandicapNL projecten die mensen met een handicap helpt het heft in eigen handen te nemen en zo hun eigen regie en zelfvertrouwen vergroten, zoals rolstoeltrainingen en woongroepen.

Familieleden en mantelzorgers helpt HandicapNL middels projecten door meer balans te creëren tussen draaglast en draagkracht. Nu krijgt 60% van de ouders van een kind met een handicap een burn-out. HandicapNL wil hen helpen met bijvoorbeeld logeerweekenden, het Gebaar van Waardering en kennisuitwisseling voor lotgenoten.

Eerlijke kansen voor iedereen

Ook vindt het nieuwe fonds dat sociale contacten leggen en houden makkelijker eenvoudiger en veiliger moet kunnen. Schutgens: “Veel gebouwen in Nederland, maar ook bijna alle overheidswebsites zijn nog steeds slecht toegankelijk. Ruim 9 op de 10 van de gemeentelijke websites is niet toegankelijk. Als je bedenkt dat veel voorzieningen voor mensen met een handicap op gemeentelijk niveau geregeld worden, kan dat toch niet? Ook de sociale toegankelijkheid van Nederland is nog veel te laag. Men roept wel ‘iedereen moet mee kunnen doen’, maar het blijft veelal bij roepen. Echte eerlijke kansen en passende mogelijkheden, bijvoorbeeld om te kunnen werken, sporten en uitgaan, zijn er nog bar weinig.” HandicapNL vraagt aandacht voor deze problemen en steunt projecten die een positieve bijdrage aan de oplossing bieden.

Reacties