Wat zoemt er in de achtertuin?

Foto:

Nederland Zoemt organiseert de eerste landelijke Bijentelling op 21 en 22 april . Kom je ook in actie voor de wilde bij? Denk jij bij ‘bij’ aan een vriendelijk geel-zwart insect?

Dan weet je vast niet dat er in Nederland bijna 360 soorten wilde bijen voorkomen. Nederland Zoemt graag weten waar ze wonen en met hoeveel ze zijn zodat ze beter te helpen zijn.

Waarom bijen tellen?

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen.

Daarom vraagt Nederland Zoemt iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. In april en mei zijn er 20 soorten wilde bijen die je in je tuin kunt vinden. De meesten zullen onbekend zijn dus is het handig om te weten welke soorten er in jouw achtertuin kunnen voorkomen.

Op de website nemen ze je stap voor stap mee bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je eind april in je tuin kunt tegenkomen. Ook kun je het bijengidsje downloaden.

Hoe werkt het

  • Tel op 21 of 22 april een half uur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment. Alvast oefenen? Download het Telformulier.
  • Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet.
  • Uitgeteld? Voer jouw resultaten op de pagina in.

Reacties