Het was een geweldig vlinderweekend

Foto: Publiek domein

Het afgelopen weekend was een top vlinderweekend. We hebben er vrij lang op moeten wachten, maar vele duizenden vlinders zijn gezien.

Het meeste de vlinderoverwinteraars, maar ook zijn er al flink wat vlinders uit de pop gekomen.

Citroenvlinder winnaar van het weekend

De citroenvlinder, een vlinderoverwinteraar, is het meest gemeld op de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee. Dat is ook niet verwonderlijk, want het is een zeer opvallende vlinder.

De felgele mannetjes patrouilleren en vliegen kilometers op een dag en door hun grootte en felle kleur zijn ze van grote afstand te zien en te herkennen. Het waren niet alleen maar mannetjes die zijn gezien, ook de minder opvallende vrouwtjes zijn al gemeld.

Tweede plaats voor de dagpauwoog

vlinderweekendDe dagpauwoog is een andere vlinderoverwinteraar die erg veel is gezien. Mannetjes bezetten een territorium, ergens langs een bosrandje of in een tuin. Ze keren steeds terug naar hetzelfde punt en hopen daar op een vrouwtje. Na de paring zal een vrouwtje op zoek gaan naar plekken om haar eitjes af te zetten.

Brandnetel is de plant die ze daarvoor uitkiest en vooral in de rand van bomen en struiken zijn ze het meest populair. Over een week of drie zijn de rupsen volop te vinden. Deze zitten in groepen van soms wel veertig of vijftig bij elkaar.

Ook andere vlinderoverwinteraars

Datzelfde geldt voor de kleine vos, ook een vlinderoverwinteraar die nu aan de voortplanting begint. De laatste vlinderoverwinteraar is de gehakkelde aurelia. Deze is ook al wel gezien, maar duidelijk minder dan de overige drie.

Ook de vlinders die de winter als pop hebben doorgebracht vliegen nu. Veel van deze vlinders vlogen de afgelopen jaren in maart al, maar door de kou zijn ze dit jaar wat later. Van het klein koolwitje zijn er al honderden gezien en ook klein geaderd witje engroot koolwitje zijn er al.

vlinderweekendVan het oranjetipje, een zeer opvallend witje waarvan de mannetjes een prachtige oranje vleugelpunt hebben, vlogen ook al tientallen rond dit weekend.

Felblauw vlindertje? Boomblauwtje!

De komende weken zullen de popoverwinteraars nog veel talrijker worden. In tuinen zijn ook al flink wat boomblauwtjes gezien. Dit prachtig felblauwe vlindertje is nu niet met andere blauwtjes te verwarren, want die vliegen pas in mei.

Als u dus nu een klein felblauw vlindertje in uw tuin ziet, weet u zeker met een boomblauwtje te maken te hebben.

De vorst in maart, atalanta kind van de rekening

De atalanta is maar mondjesmaat gemeld. Deze trekvlinder blijft de laatste jaren steeds vaker hier in de winter, maar bij flinke kou zullen toch flink wat atalanta’s het niet redden.

De laatste vorstperioden zijn waarschijnlijk voor veel atalanta’s dodelijk geweest.

Bron: De Vlinderstichting

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen