Minder ‘open huizen’ op woningkijkdag

Foto: Publiek domein

Minder huizenverkopers openen zaterdag hun deuren voor de Open Huizen Dag. Tijdens de door de NVM georganiseerde dag zijn ruim 13.000 woningen te bezichtigen, ongeveer 5000 minder dan bij de vorige editie, in september. De interesse in het evenement blijft niettemin groot, stelt de grootste makelaarsvereniging van Nederland.

In Amersfoort kun je een kijkje nemen bij 78 woningen, variërend in vraagprijs van € 164.000,- voor een 4-kamer appartement aan de Everard Meysterweg tot € 1.195.000,- voor een vrijstaande villa aan de Prins Constantijnlaan.

Vraag en aanbod

Dat het aanbod open huizen kleiner is geworden, is volgens een woordvoerder een afspiegeling van de algehele krapte op de woningmarkt. De vraag naar huizen is groot, maar het aanbod is al langer klein. ,,In de crisisjaren stonden bij de NVM alleen al ruim 200.000 woningen te koop, nu zijn dat er nog 55.000.’’

Vanuit de kopers bezien is de Open Huizen Dag nog altijd relevant, meent de NVM. Zij kunnen in hun huizenjacht een efficiënte slag slaan met bezichtigingen van drie tot vier woningen in één dag. Naar verwachting trekt de dag daarom evenveel bezoekers als in september. Toen kwamen zo’n 85.000 mensen een kijkje nemen in een koophuis.

Woning kopen?

Op Funda kun je zien welke woningen er deelnemen aan de Open Huizen Dag. Bij deze woningen kun je tussen 11.00 en 15.00 een vrijblijvend bezoek brengen. De checklist (pdf) helpt je om de details van de woningen beter te onthouden. Zo heb je na een dag huizen bezichtigen nog een helder overzicht en kun je de woningen makkelijk vergelijken.

Vooraf doen

  • Stel een wensenlijst op, zoals het aantal slaapkamers, afstand woon-werkverkeer, winkels en scholen.
  • Bekijk de financiële mogelijkheden.
  • Oriënteer op funda naar woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag en in aanmerking komen qua prijs en locatie.
  • Bekijk in de week voor de NVM Open Huizen Dag de omgeving. Hoe ziet het er ’s avonds uit?

Op NVM Open Huizen Dag zelf

  • Stel een maximum aan het aantal te bezoeken huizen.
  • Stippel een handige route uit.
  • Beperk het bezoek tot een maximum tijd.
  • Ga gewoon weg als de eerste indruk niet goed is.

Heb je een leuk huis op het oog en wil je graag nog een tweede bezichtiging? Dan kun je deze afspraak maken via de makelaar

Reacties