Rabobank Amersfoort Jazz maakt programma bekend

Foto:

In 2018 bestaat Rabobank Amersfoort Jazz 40 jaar. Daarmee is het evenement één van de langst bestaande jazzfestivals van Nederland.

Het jubileum wordt gevierd van 24 t/m 27 mei 2018 met een buitengewone editie, boordevol bijzondere hoogtepunten en World Jazz-concerten door binnen- en buitenlandse topartiesten. Daaronder jonge honden en levende legendes, XL en XS concerten en specials zoals de Appel & de Boom, Focus op België en bijzondere laureaten van internationale muziekcompetities. Amersfoort Jazz barst van de unieke, artistieke combinaties op historische binnen- én buitenlocaties.

Tijdens Amersfoort Jazz treden zo’n 350 artiesten uit 20 landen op, op veertien verschillende binnen- en buitenpodia. Onder andere Hof en Lieve Vrouwekerkhof worden omgetoverd tot spectaculaire openluchttheaters. Gedurende vier dagen wordt de historische binnenstad muzikaal gevuld met ‘World Jazz’, een verzamelnaam voor toonaangevende jazz en wereldmuziek vanuit de hele wereld. Zo zijn saxofonist Eric Alexander (USA) en trompettist Eric Vloeimans artists in residence. Laatstgenoemde speelt in diverse combinaties, waaronder bijvoorbeeld met Bert van den Brink op kerkorgel in de Sint Joriskerk als opening van de Jazz Heritage Walks, luisterrijke stadwandelingen, op zaterdag 26 mei. Op donderdag 24 mei wordt het festival geopend met een concertavond in het teken van het veertigjarig bestaan van Amersfoort Jazz in theater De Lieve Vrouw. Jazz-icoon Cees Schrama stelde een Amersfoort Jazz All Star Jubilee Band samen met o.a. Izaline Calister, Peter Beets, Bart van Lier, Ruud Breuls, Eric Alexander en Ronnie Cuber.

Focusland is dit jaar België. In dat kader treden o.a. Jef Neve, LABtrio en SCHNTZL op. Ook worden artiesten gepresenteerd uit o.a. Thailand, Israël, Frankrijk, Zuid-Afrika, Canada, Australië, Rusland en Noorwegen.

Verder staan bekende namen op het programma zoals o.a. de Metropole Orkest Big Band (met een eerbetoon aan Thelonious Monk), Paul van Kemenade, Shirma Rouse, Martin Fondse, de Young VIP Tour met Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel, Peter Beets, Amsterdam Klezmer Band en Hind Hakki. Ook de wereldklasse van Silvia Perez en Marco Mezquida vindt zijn weg naar de Amersfoortse binnenstad.

Uniek binnen Amersfoort Jazz is het Sena International Jazz Laureate Festival waarin finalisten van toonaangevende competities zich presenteren aan een internationaal netwerk van festivaldirecties. Amersfoort Jazz wil zich hiermee ontwikkelen als ‘hub’ voor internationale talentontwikkeling. In totaal presenteren vijftien internationale artiesten/formaties zich binnen dit festival.

Bijzonder zijn ook de Jazz Heritage Walks: luisterrijke stadswandelingen door de historische binnenstad, afgesloten met unieke concerten op prachtige locaties. Hierbinnen treden o.a. Izaline Calister, Barditus feat. Wieke Garcia en Oene van Geel.

Het hele programma is te vinden op de website van Rabobank Amersfoort Jazz: www.amersfoortjazz.nl

Reacties