Onschuldig badeendje niet zo onschuldig

Foto: cc-by-2.0

Leuk, een badeendje in bad. Maar wist je dat badeendjes vol schadelijke bacteriën kunnen zitten?

Onderzoek door Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers heeft uitgewezen dat badeendjes vol zitten met potentieel ziekteverwekkende bacteriën en schimmels. Vier op de vijf badeendjes blijken niet zo onschuldig als dat ze er uit zien en zitten vol met deze ziekteverwekkers.

Badeendjes die vol kunnen lopen met water en leeg geknepen kunnen worden, blijken van binnen erg vies te zijn. In deze speeltjes vonden de wetenschappers een hoog aantal bacteriën en schimmels: tot wel 75 miljoen per vierkante centimeter. Daarnaast werden onder meer de Legionella-bacterie en de ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa gevonden.

De oorzaak van moet gezocht worden in het materiaal waar badeendjes van gemaakt zijn. In het plastic zitten vaak een slechte kwaliteit polymeren. In combinatie met lichaamsvocht als urine en zweet, maar ook zeepresten vormt dit een ideale voedingsbodem voor deze bacteriën en schimmels.

Uit het onderzoek valt niet te concluderen wat de gezondheidsrisico’s zijn van vieze badeendjes. Bacteriën hoeven ook niet altijd slecht te zijn. Ze zijn zelfs nodig om het immuunsysteem van kinderen te versterken. Alleen met het te vaak in aanraking komen met de verkeerde  bacteriën kan leiden tot infecties aan ogen, oren en organen, menen de onderzoekers. Een oplossing is, volgens hen, om een hogere kwaliteit van polymeren te gebruiken.

Reacties