OncoTraining: eigen sportruimte voor patiënten met kanker

Foto:

Patiënten die voor de behandeling van kanker zijn opgenomen in Meander Medisch Centrum kunnen voortaan OncoTraining volgen in een speciale sportruimte op de verpleegafdeling Oncologie en Hematologie. De sportruimte is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Meander.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met kanker die lichamelijk actief zijn in de periode van behandelingen daar voordelige effecten van ervaren. De bijwerkingen van chemotherapie zijn minder, patiënten herstellen sneller van hun behandeling en hun psychisch welbevinden verbetert. Bovendien hebben ze minder last van de vermoeidheid.

De sportruimte is met name bedoeld voor patiënten met een hematologische of oncologische aandoening. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met leukemie of lymfeklierkanker. Maar vanwege hun verminderde weerstand is het vaak niet mogelijk voor deze groep patiënten om tijdens hun, vaak langdurige, verblijf in het ziekenhuis naar de reguliere sport- of revalidatieafdeling in het ziekenhuis te gaan. Op voorspraak van een hematologische patiënt die tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis sporten als een groot gemis ervaarde, is het idee voor een speciale sportruimte voor deze groep patiënten ontstaan. De Vrienden van Meander heeft het idee opgepakt en de sportruimte ingericht middels een gift van een patiënt.

“Ik kwam hier binnen met een goede conditie, maar de langdurige chemobehandeling vanwege mijn acute leukemie maakte me steeds lustelozer. OncoTraining spoorde me aan om in beweging te komen en gaf de nodige afleiding,” aldus de heer van Balen, patiënt in Meander. In de sportzaal is een ruime keuze aan fitnessapparaten voor cardio- en krachttraining. Er kunnen zes patiënten tegelijk sporten onder de professionele begeleiding van fysiotherapeuten. De ruimte wordt na gebruik extra goed schoongemaakt in verband met de verminderde weerstand van deze groep patiënten. Voor patiënten die niet van hun kamer af kunnen, bijvoorbeeld in verband met besmettelijkheid, zijn Xboxen met Kinect aangeschaft. Met deze mobiele beweegcomputers kunnen ook deze patiënten dagelijks bewegen.

Reacties