Gevangenisstraffen geëist tegen verdachten woninginbraak in Hoogland

Foto: NIPW

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Utrecht tot acht maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen twee verdachten van een woninginbraak aan de Klapmuts in Hoogland.

De twee werden op 1 december afgelopen jaar opgepakt nadat een alerte buurtbewoner onraad rook en alarm sloeg. Na een korte achtervolging hield de politie de mannen van 21 en 23 jaar, beiden afkomstig uit Huizen, aan. In de auto van de verdachten werd een uit de woning afkomstige kluis aangetroffen.

De 21-jarige man bekent in de auto te hebben gezeten, maar ontkent betrokken te zijn geweest bij de inbraak. DNA-sporen op een bij de inbraak gebruikt breekijzer wijzen echter wel in zijn richting. De officier van justitie noemde zijn verhaal mede daarom dan ook niet geloofwaardig. Omdat deze Huizenaar al eerder is veroordeeld voor woninginbraken eiste de officier nu een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Daarnaast werd gevraagd om de man een eerder voorwaardelijke opgelegde celstraf van twee maanden nu ook daadwerkelijk uit te laten zitten. De verdachte zit sinds zijn aanhouding op 1 december in voorarrest.

De 23-jarige verdachte, die geen strafblad heeft met betrekking tot woninginbraken, bekent de inbraak en diefstal van de kluis. Tegen hem is drie maanden cel geëist, waarvan 56 dagen voorwaardelijk. Ook moet hij – als het aan het OM ligt – een taakstraf van 232 uur vervullen.

De zaak van een derde aangehouden verdachte komt in april voor de rechter.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie

Reacties