ChristenUnie presenteert Actieplan Jongeren uit de Schulden

Foto:

37% van de MBO’ers van 18 jaar en ouder heeft momenteel een schuld en 25% van deze jongeren heeft een betalingsachterstand.

15% van de jongeren tussen de 18 en 27 jaar kent een risicovolle schuldsituatie. Jongeren die geen werk hebben en geen onderwijs volgen hebben vaker schulden dan werkende jongeren. Daarom heeft de ChristenUnie een Actieplan Jongeren uit de Schulden opgesteld, om deze jongeren de helpende hand te reiken.

Wat is er aan de hand?

Door de Participatiewet krijgen jongeren tot 27 jaar bijna geen toegang meer tot de bijstand. Na invoering van deze wet is het aantal zwerfjongeren toegenomen. Meer jongeren hebben niet langer een inkomen, een vaste verblijfplaats of een betaalrekening. Als zij schulden opbouwen, is het bijna onmogelijk om minnelijke schuldenregelingen af te spreken omdat er onvoldoende aflossingscapaciteit is en geen garantie op een inkomen over 36 maanden. Als jongeren uit huis worden geplaatst of op zichzelf gaan wonen, neemt de schuldensituatie vaak toe. Simone Kennedy, raadslid ChristenUnie: “Veel jongeren hebben de benodigde financiële wijsheid niet van hun ouders meegekregen, omdat 60% van de gezinnen zelf ook niet de benodigde (minimale) financiële buffer heeft”.
Gebleken is dat er een aantal factoren zijn die de opbouw van schulden bij jongeren bevorderen, zoals: een impulsieve verleidings- en statusgevoelige houding, de overgang van thuiswonend naar zelfstandig, de financiële opvoeding, de mogelijkheden om schulden te maken, de psychosociale situatie (verslavingen, gebrek aan weerbaarheid en discipline) en ten slotte verstandelijke beperkingen.

Actieplan Jongeren uit de Schulden

Simone Kennedy: “Omdat de problematiek steeds groter wordt, vinden wij dat het hoog tijd wordt voor een breed actieplan om deze jongeren uit de schulden te krijgen en te houden. Jongeren staan aan het begin van hun leven en we willen niet dat ze levenslang met deze schulden kampen. Dat belemmert hen in hun zelfredzaamheid en ontwikkeling. We willen met dit Actieplan hoop en uitzicht bieden voor deze jongeren”.

Reacties