Kom gluren in parochiecentrum De Pastorie

Foto:

Ook dit jaar stelt het parochiecentrum: “De Pastorie” op zondagmiddag 11 maart de deuren wijd open voor de 10e editie van Gluren bij de Buren.

Samen met de locatieraad, de Vrienden van Martinus en de vrijwilligers wordt dit georganiseerd. Dit jaar gaat het zangduo Márchien Plug-Nijenhuis en Bram Brundel een bijzonder optreden verzorgen.

We zagen dit duo al eerder optreden tijdens het afgelopen nieuwjaarsconcert 2018 van de Ondernemersvereniging Hoogland. Aldaar zongen zij twee bijzondere liedjes die speciaal gearrangeerd waren voor dit concert. Na afloop van dit concert hadden we een ontmoeting met hen in bijzijn van licht en geluidsman Lubbertus Brugge. Zij genoten enorm na van dit geweldige optreden en kijken alweer uit naar Gluren bij de Buren.

“We hebben diverse muzikale achtergrondhoekjes met elkaar”
Allereerst waren we benieuwd wat voor optreden zij gaan doen in het parochiecentrum: “De Pastorie”, waarop Márchien reageerde: “We gaan onze eigen nummers spelen, dit is voor veel van de nummers de eerste keer. We maken Nederlandsetalige muziek die we zelf geschreven hebben. We schrijven afzonderlijk van elkaar, maar ook samen. Uiteindelijk schaven we de liedjes samen bij totdat we er allebei tevreden over zijn.  En wat we maken is heel breed!”
Om dit in een perspectief te plaatsen is goed dat we een stukje achtergrondinformatie te weten. Bram vertelt daar het volgende over: “Ik zelf ben heel erg gecharmeerd van de muziek van  o.a. Marco Borsato. Hij is voor mij een voorbeeld van de betere Nederlandstalige muziek. Het zingen van ballads vind ik natuurlijk erg mooi. Márchien is veelal opgegroeid met diverse soorten van Nederlands talige muziek, maar heeft ook belangstelling voor andere soorten van muziek, zoals folk-, countrymuziek. Dit maakt haar helemaal blij. En wat zo leuk hieraan is, dat ze door diverse muzikale achtergrondhoekjes zo fris, vernieuwend en open zijn. Dit maakt dat ze een divers optreden gaan doen.”

Van gymzaal naar een woonkamer  in een parochie optreden
Voor Bram is het parochiecentrum niet helemaal onbekend terrein, want vroeger was hij misdienaar in de Sint Martinuskerk en daardoor kwam hij wel eens in de toenmalige Pastorie.
De ruimte in het parochiecentrum: “De Pastorie”, is  een aantal jaren geleden grondig verbouwd en de bezoeker van dit optreden zal verrast worden door de nieuwe ruimte. Tijdens hun optreden is er ook een expositie te zien van stenen beelden en wandtapijten in gobelintechniek. De beelden zijn gemaakt door Carolien Magnus en de gobelins door Lydi Ubbels.  Voor dit zangduo is het helemaal bijzonder, want zij doen hun optreden onder een glazen dak en het lijkt daardoor dat er geen dak is. Bram, vindt nu al dat deze locatie heel speciaal is om daar op te treden, want afgelopen jaar deden zij hun optreden in de woonkamer van FysioAmersfoort. “Wij vonden dit optreden helemaal te gek en vinden het bijzonder dat we weer op zo’n mooie locatie mogen spelen.’’ Marchien sluit zich hierbij aan.

Gluren bij de buren is puur en persoonlijk
Nu zij weer mee doen aan Gluren bij Buren, kunnen zij nu hun eigen nummers spelen en zingen. Maar ook willen zij de bezoeker een kijkje in hun keuken geven, hoe zij hun nummers schrijven, enz.  Ze gaan het aanwezige publiek daarin mee nemen. Lubbertus vult dit aan met de opmerking: “Muziek is de diepst mogelijk vorm die van ziel tot ziel spreekt. Het is ook het meest krachtigste vorm van communicatie vorm die we hebben. Het is ook fijn dat we dit hebben, tussen alle ‘verkoopbehang’ wat we nu hebben die in de ether geslingerd wordt.
Langzaam naderen we het einde van dit interview en vragen aan dit duo wat Gluren bij de Buren bij hen doet.  “We vinden dit concept geniaal en wat ook leuk is dat je een soort try-out kan hebben, wat lekker gemoedelijk is in een huiskamersfeer. Daar ligt eigenlijk ook ons hart. We geven graag optredens in een intieme setting waarbij men geraakt mag worden door de kracht van de muziek en de meerstemmige samenzang in deze bijzondere ruimte. Het is heel dichtbij en we hebben mooi contact met het publiek.”  Wil je meer weten over dit duo breng een bezoek aan hun facebook

Het adres van het parochiecentrum: “De Pastorie” is, Kerklaan 22 te Hoogland

Reacties