Waar kun je op natuurijs schaatsen, check de schaatskaart

Foto: Publiek domein

In Amersfoort werd deze week al geschaatst op onder andere de bosvijver in Birkhoven en op slootjes, maar of de ijsbaan aan de Rubenslaan deze week de deuren opent is de vraag. Daar is het ijs nog niet dik genoeg.

Ook geldt nog steeds de waarschuwing dat natuurijs levensgevaarlijk is.

Bosvijver Birkhoven 1 maart 2018

Geen controle

Bij natuurijs is er niemand die iets controleert of nakijkt en jou kan vertellen of het veilig is. Maar echte die-hard schaatsfans trekken zich daar doorgaans weinig van aan. Het hoort er een beetje bij, dat risico lopen, toch wil niemand verongelukken.

Wil je schaatsen op natuurijs, wees dan in ieder geval zo wijs niet alleen te gaan. Mocht je onderweg wat gebeuren, zoals door het ijs heen zakken, dan is er iemand in de buurt die je kan helpen of desnoods hulpdiensten kan inschakelen. Schaats ook niet te dicht bij elkaar en houd mekaar goed in de gaten. Je wordt ook geadviseerd een priem en touw mee te nemen.

Natuurijs-schaatskaart

Wil je weten waar je al kunt schaatsen of waar in ieder geval reeds anderen je voorgingen, kijk dan op de website van Erik Ekkel. Hij houdt sinds 2008 een natuurijs-schaatskaart bij met hulp van vele schaatsliefhebbers. Dat gaat via Google maps en de groene aanwijzers geven de meest veilige aan.

Deze zijn tenminste als betrouwbaar gemeld. Het blijft wel uitkijken. Bij de rode punten kun je (nog) niet terecht om te schaatsen, maar zijn wel bekend als plek waar later eventueel geschaatst zou kunnen worden. Je kunt, als je ergens bent geweest, je bevindingen eenvoudig toevoegen. Sterker nog, ze zijn meer dan welkom.

De natuurijs-schaatskaart vind je hier. Maar is ook te downloaden als app zowel in de App Store als Google Play, zoek op ‘schaatskaart’ en je komt hem vanzelf tegen.

Reacties