Tommy Wieringa vertelt in uitverkochte lezing over nieuwste roman

Foto: Floris Kool

De Bibliotheek Eemland organiseerde afgelopen donderdag samen met de Algemene Boekhandel een literaire avond met schrijver Tommy Wieringa over zijn nieuwste roman ‘De heilige Rita’ in het KAdeCafé in het Eemhuis. De avond was helemaal uitverkocht en 100 mensen genoten van de avond.

Wieringa vertelde aan een enthousiast publiek over de persoonlijke dingen die hij heeft verwerkt in zijn nieuwste boek, zoals over zijn jeugd in de Achterhoek. Wieringa is alleen met zijn vader opgegroeid, net als de hoofdpersoon in zijn roman. Ook vertelde hij over de relatie met zijn moeder. ‘Mijn moeder had een winkeltje in Indiase kleding en sieraden in Groningen waar ze ook mijn boeken verkocht. Gesigneerd en wel.’ Toen de schrijver een keer bij haar was sprak hij haar er op aan dat de handtekening niet die van hem was. Waarop moeder antwoordde: ‘dan moet je maar vaker langskomen.’

‘Ik raak geïnspireerd door schrijvers’

Wieringa ging in op het belang dat schrijvers ook lezers zijn, dit in tegenstelling tot Harry Mulisch die heeft gezegd:  ‘schrijvers schrijven en lezers lezen’. Wieringa: ‘daar ben ik het niet mee eens omdat ik ook als schrijver leer en geïnspireerd raak door schrijvers.’ Een inspirerende schrijver is Denis Johnson voor Wiering.

Over Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans ‘Alles over Tristan’ (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, ‘Joe Speedboot’ (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in ‘Ik was nooit in Isfahaan’(2006). In 2007 verscheen ‘De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek…’

Over ‘De heilige Rita’

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen.

Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen