Veilinghuis Mooie Blom verwezenlijking van droom

Kunst is een verrijking. Het ontroert. Is indrukwekkend. Of gewoon mooi. En daarom altijd een cadeau. Voor jezelf of een ander. Dat is de mening van Maartje Blom, die op 1 februari is gestart met haar eigen veilinghuis, Mooie Blom.

Maartje Blom bezocht vijftien jaar geleden voor het eerst een veilinghuis. En werd meteen gegrepen door deze belevenis. “De meeste bezoekers waren mensen op leeftijd, vermogend en vooral geïnteresseerd in bekende meesters uit de 17de eeuw. Die werken deden mij uiteraard ook wat, maar toen ik de trappen afdaalde naar de kelder van het gebouw waar het huis gevestigd was, ging mijn hart pas écht sneller kloppen. De werken die daar hingen, waren misschien niet zo mooi gepresenteerd. Het was ook geen kunst van grote namen. Maar ik vond het stuk voor stuk pareltjes… Hoe leuk zou het zijn om daarmee je huis of kantoor in te richten?! Ook het hele veilingspel vond ik fantastisch om mee te maken. Wat een spanning, wat een schatten en wat een geweldig leuk uitje. Zoiets wilde ik ook.”

‘Mijn’ mooi
Het bleef vijftien jaar bij een droom. Maar sinds 1 februari is deze werkelijkheid geworden met Mooie Blom. Het idee? Mooie, leuke, verrassende kunstwerken aanbieden, met een aantrekkelijk prijskaartje, waar altijd wel ruimte voor is in je inrichting. Of dat nu je huis of je werkplek is. “De term ‘mooi’, is ‘mijn’ mooi. Ik kijk daarbij niet naar de waarde in geld of naar de kunstenaar die het heeft gemaakt, maar beoordeel op kleur, voorstelling, vormgeving, techniek, eenvoud of juist complexiteit. Als het dan mijn hart raakt, is het een ‘mooie blom’”, vertelt Maartje Blom.

Om haar verzameling kunstwerken te exposeren gaat Maartje Blom samenwerken met grand-café restaurant Nul33, dat vorig jaar de deuren opende in de Langestraat in Amersfoort. Hier zijn sinds 1 februari zo’n vijftig werken twee maanden lang te bewonderen. Op zondag 25 maart volgt een openbare veiling, waarbij de werken per opbod en vanaf €50,- kunnen worden gekocht.

“De ruimte in en om Nul33 inspireert tot genieten. Genieten van eten, drinken, elkaar, kunst, rust én stadse drukte. Nul33 houdt van Amersfoort en haar lokale helden. Het is geweldig dat Mooie Blom hier de kans krijgt kunst voor een groter publiek toegankelijk te maken”, vertelt Maartje Blom. “Toen Maartje ons benaderde met haar idee, hadden we net een oproep gedaan op onze Facebook-pagina voor kunstwerken. We hebben veel ruimte in ons unieke Jugendstil-pand. Inmiddels hebben we meerdere exposities gehad, van bijvoorbeeld het Sint Jans Pakhuis, fotograaf Peter van Hal en fotograaf Trude Bosman. Het idee van een openbare veiling sprak ons dan ook direct aan. Het enthousiasme van Maartje werkte ook aanstekelijk,” aldus Marissa Blijham, mede-eigenaar van Nul33.

Gegevens
Wanneer zijn de werken te bewonderen:  1 februari 2018 – 24 maart 2018
Openbare veiling Mooie Blom: 25 maart 2018, 10.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur)
Locatie: Nul33, Langestraat 76, 3811 AJ in Amersfoort
Kun je er 25 maart niet live bij zijn? Automatisch meebieden kan ook. Laat het even weten.
De catalogus is te vinden via https://bit.ly/2F1WwY7.

Reacties