Kunnen de schaatsen uit het vet?

Foto: Publiek domein

De koudste nacht van deze winter staat voor de deur. Het kwik kan dalen tot een temperatuur van -5 tot -8 graden. In het noordoosten kan het lokaal zelfs 9 graden vriezen.

Dat betekent de eerste nacht met matige vorst deze winter. De Bilt verwacht een temperatuur aan de grond die zelfs kan dalen tussen de -10 en -13 graden. De koudste temperatuur deze winter gemeten bedraagt -6,2 graden op 10 december 2017 in Hoogeveen.

Komende nacht is ook de koudste nacht van deze vorstperiode, voorspelt Weeronline. Daarna blijft het ’s nachts matig vriezen met een minimumtemperatuur tot -7 graden in de nacht van woensdag op donderdag en temperaturen van -2 tot -4 in de nachten erna. Vanaf zondag ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt. Daarbij wordt het wisselvallig met toenemende kans op neerslag. Dit kan aanleiding geven tot gladheid.

Wie wil schaatsen kan het beste de opgespoten ijsbanen of ondergelopen weilanden bezoeken. Vanochtend was de ijsbaan in Doorn de eerste ijsbaan die de deuren opende en letterlijk over één nacht ijs ging. Pas op met natuurijs. Doordat overdag de zon schijnt dooit het bovenste ijslaagje, waardoor het ijs maar gestaag in dikte zal groeien.

Reacties