Beeldschermgebruik en bijziendheid bij kinderen

Foto: Meander Medisch Centrum

Kinderen die de hele dag dichtbij op een scherm kijken, merken de gevolgen aan hun ogen. Ze hebben steeds vaker een bril nodig om goed veraf te kunnen zien.

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Om die reden organiseren de oogartsen en orthoptisten van Meander Medisch Centrum op 20 februari een informatieavond over de risico’s van langdurig kijken op een beeldscherm door kinderen. De avond is bestemd voor ouders/begeleiders, leerkrachten, opticiens en huisartsen.

Veel kinderen brengen dagelijks vele uren door achter een beeldscherm: een tablet, mobieltje of laptop. Ook in het onderwijs zijn het digibord en werken op de computer niet meer weg te denken. Dit vergroot de kans op bijziendheid, al op jonge leeftijd. Een bril helpt om het zicht weer scherp te krijgen. Maar bij hoge bijziendheid (-6 of meer) kan er op latere leeftijd slechtziendheid optreden door oogheelkundige aandoeningen. Om dit bij kinderen van nu te voorkomen, is het belangrijk een bepaalde leefstijl te volgen, met onder meer veel buitenspelen. De oogartsen en orthoptisten willen hierover hun tips delen met het publiek. Op dinsdag 20 februari is er een gratis informatieavond over bijziendheid bij kinderen. Ook is het mogelijk om vragen te stellen en ervaringen te delen.

De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van Meander Medisch Centrum, Maatweg 3 in Amersfoort. Centraal trefpunt is de Foyer, waar tevens informatiestands zijn te bezoeken. In de Foyer is ook een fototentoonstelling van het Oogfonds te bekijken, waar verschillende oogziektes en de beleving ervan door de patiënt in beeld worden gebracht. Vanaf 19.00 uur is er inloop met koffie en thee. Om 19.30 uur start het programma dat tot ongeveer 20.30 uur zal duren. Deelname is gratis, wel wordt aanmelding op prijs gesteld via www.meandermc.nl/oogheelkunde.

Reacties