Levende Historie zoekt nieuw talent

Foto: Levende Historie

Amersfoort is bekend om de vele rijksmonumenten, zoals de 500 jaar oude, laat-middeleeuwse Mannenzaal en gotische kapel, onderdeel van het middeleeuws St. Pieters Gasthuis aan de Westsingel in Amersfoort, precies 625 jaar geleden erkend.

Jarenlang waren deze gebouwtjes amper toegankelijke pareltjes. Tot vijfentwintig jaar geleden museum Flehite startte met levende geschiedenis in de Mannenzaal.

Dit jaar is het dus een beetje feest in de Mannenzaal. De Mannenzaal, met zijn authentieke interieur, uniek in Europa, en de kapel met de prachtige details, werden tot leven gewekt. Oude tijden herleefden door bewoners jaarlijks, tijdelijk, te laten terugkeren. Terug in 1907, het laatste jaar dat de mannelijke gastelingen in dat totaal achterhaalde onderkomen woonden – de vrouwen woonden intussen in het complex. In 1908 verhuisden de bewoners naar het nieuwe, nu nog in gebruik zijnde St. Pieters en Bloklands Gasthuis aan Achter Davidshof.

Aan de Zuidsingel is de ingang van het Burgerweeshuis. Het 2e monument als decor voor een nieuw spel, in 2005 gestart. In het weeshuis, in de Mariënhof, een middeleeuws klooster, zijn bewoners tijdelijk ‘terug in 1600’. Daar zorgen de binnenmoeder, de schoolmeester, dienstmeiden voor de weeskinderen. Op de werkzolder leren die weeskinderen belangrijke vaardigheden. Voor later, als ze gaan werken bij een meester of als dienstmeid bij een mevrouw op de Langegracht.

In de kapel en de Mannenzaal, in de regentenkamer en op de werkzolder van het Burgerweeshuis, en daarbuiten, zijn vrijwilligers uit de hele regio, de rolspelers in 1907 en 1600. Zij vertellen over de dagelijkse gang van zaken, hun bezigheden, hun herinneringen, de roddels. Dat doen ze voor en mét de bezoekers. Rolspelers hebben geen vaste teksten. Ze kruipen in de huid van Barend, een gasteling, of mijnheer Hartering, de binnenvader of vrouw Van den Biezenbos, de ondermoeder. Of hij of zij zit als Andries of Maria in de kapel, zwerft op straat, vaart een stukje met een Waterlijnboot mee om de passagiers uit te nodigen in de Mannenzaal.

Vrijwilligers gevraagd
Vrijwilligers zijn het hart en de ziel van Levende Historie. En nieuwe vrijwilligers zijn altijd zeer welkom. Veel tijd kost het niet. Toneelervaring is niet nodig, wel plezier in vertellen. Alleen gastelingen zijn oude(re) mannen. Voor andere rollen hoeft dat niet. Voor het Burgerweeshuis gelden geen leeftijden.
Belangstelling? Mail naar: [email protected] of bel 0612 256 379.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen