Trekkerchauffeurs krijgen les in verkeersveiligheid

Foto: Provincie Utrecht

Komend voorjaar gaan zo’n 250 jonge trekkerchauffeurs en bestuurders van andere landbouwvoertuigen uit de provincie Utrecht op cursus.

In twee dagen worden ze op kosten van de provincie Utrecht getraind om veiliger met landbouwvoertuigen op de openbare weg te rijden. Het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) verzorgt de trainingen, waarbij verkeersveiligheid in relatie tot kwetsbare fietsers centraal staat.

Steeds bredere voertuigen

Landbouwvoertuigen worden steeds breder. Daardoor neemt de kans op ongevallen toe. Door de toegenomen specialisatie in de landbouwsector leggen de veelal jonge bestuurders van landbouwvoertuigen steeds grotere afstanden af. De training bestaat uit twee dagen waarbij theorie en praktijk nauw verweven zijn. Tijdens de training is er onder andere aandacht voor anticiperen en vooruitkijken in het verkeer, snelheid en omgang met andere weggebruikers. Er is veel belangstelling voor deze training. De 250 beschikbare plaatsen in 2018 zijn dan ook al vrijwel volledig bezet. In 2019 is er weer ruimte voor nieuwe cursisten uit de provincie Utrecht. Zij kunnen zich aanmelden per e-mail bij het NIV via [email protected].

Kosten voor de provincie

De trainingen zijn bestemd voor werknemers en eigenaren van loonbedrijven en agrarische bedrijven in de provincie Utrecht. Ook wordt de training aangeboden aan studenten van agrarische opleidingen. De provincie neemt de kosten van de trainingen voor haar rekening omdat dit een onderdeel is van het beleid om het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen. De eerste trainingen vinden in het eerste kwartaal van 2018 plaats omdat dit een relatief rustige periode is voor de landbouwsector.

Bron: provincie Utrecht

Reacties