Zo’n 10% van de huisdiereigenaren vlucht huis uit voor vuurwerkgeweld

Foto: Publiek domein

Van de huisdiereigenaren geeft 67% aan maatregelen te nemen om de vuurwerkoverlast voor hun hond of kat te beperken. 10% ontvlucht het vuurwerkgeweld en gaat naar een vuurwerkvrije plek; zoals bijvoorbeeld een vakantiepark.

Ondanks preventieve maatregelen is er toch veel stress en overlast bij honden en katten. Dat blijkt uit onderzoek van huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg.

Huisdieren luisteren massaal naar de radio

Cynthia Jensma: “59% van de huisdiereigenaren heeft in het onderzoek aangegeven dat hun hond of kat last heeft van het vuurwerk. De meeste overlast voor huisdieren is de stress. Wij merken dat eigenaren zich goed voorbereiden op het vuurwerk en bijvoorbeeld extra opletten bij het uitlaten van hun trouwe viervoeter.”

“Gelukkig houden eigenaren hun huisdier op veilige afstand en laat men de kat wat minder vaak naar buiten gaan. Een veel gehoorde preventieve maatregel is het harder zetten van de radio of televisie rond de jaarwisseling. Deze maatregel staat op nummer 1 in de Top 5.”

Glaasje advocaat

Naast het harder zetten van de radio of TV, geeft 11% van de eigenaren hun huisdier een pilletje om rustig te blijven. 10% verlaat het huis en zoekt een rustige plek op (bijv. een vakantiepark).

Voor katten wordt er binnenshuis vaak een rustige verstopplek gecreëerd en 7% geeft extra aandacht aan de hond of kat (7%).

Jensma: “Opvallend aan het onderzoek is dat er ook altijd nog een klein percentage huisdiereigenaren is die hun hond een glaasje advocaat geeft om hem rustig te houden. Dit is een middel uit de oude doos en raden wij vanuit dierenwelzijn uiteraard niet aan.”

Top 5

Hier onder de top vijf van de meest gebruikte preventieve maatregelen:

  1. Radio / TV harder (15%)
  2. Tabletjes / pilletjes (11%)
  3. Zoekt een rustige plek op (10%)
  4. Verstop plek (kat) (10%)
  5. Extra aandacht (7%)

Reacties