Celstraf geëist voor ontucht in zwembad Amersfoort

Tegen een 59-jarige man uit Amersfoort, verdacht van zedenmisdrijven in het zwembad aan de Amersfoortse Bisschopsweg in januari van dit jaar, heeft de officier van justitie een celstraf van 30 maanden geëist.

De man wordt ervan verdacht op 29 januari van dit jaar een meisje tussen haar schaamlippen te hebben betast. Een ander meisje pakte hij vast en hij drukte zijn penis meermalen tegen haar aan. De meisjes waren toen tien en elf jaar oud. Op basis van verklaringen van de meisjes en van getuigen vond de officier van justitie beide feiten bewezen.

De verdachte ontkent de feiten te hebben gepleegd. Hij dacht dat een kind aan het verdrinken was en heeft haar alleen bij haar hand gepakt. Ongeloofwaardig, vindt de officier van justitie, aangezien het zwembad op die plek niet diep was. Op de zitting kwam aan de orde dat de man nooit dergelijke misdrijven heeft gepleegd tot aan het moment dat hij een herseninfarct heeft gekregen. Daarna, in 2015 is hij veroordeeld voor een zedenfeit en nu staat hij daar ook voor terecht. Zodoende lijkt er een verband tussen de aandoening en het plegen van zedendelicten. Of dat zo is, is niet vast te stellen omdat de verdachte zijn medewerking aan het onderzoek, ook in het Pieter Baan Centrum, heeft geweigerd. De officier van justitie kan zodoende niet anders dan de man voor volledig toerekeningsvatbaar houden. Een behandeling vragen is niet mogelijk nu niet is vastgesteld wat er met de verdachte aan de hand is.

Zodoende eiste de officier een celstraf tegen de man van 30 maanden waarvan tien voorwaardelijk en een lange proeftijd van drie jaar. Die drie jaar hangt de voorwaardelijke straf hem boven het hoofd, mocht hij weer in de fout gaan. Daarnaast vroeg de officier om een contactverbod met de beide slachtoffers en een locatieverbod voor het zwembad. Ook moet de man de 30 uur werkstraf gaan doen, die hij als voorwaardelijke straf in 2015 kreeg opgelegd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties