Canadese soldaten hielpen Sinterklaas in 1944

Foto: Canadian Army Newsreel

In december 1944 kreeg Sinterklaas hulp van de Canadese soldaten die in Nederland gestationeerd waren in de delen van Nederland die niet meer bezet waren door de Duitsers.

De beelden werden gemaakt door het Canadese leger en waren vooral bedoeld om aan het thuisfront te laten zien.

Lekkernij

Canadese koks hadden allerlei lekkers klaargemaakt. De soldaten hielpen met het klaarmaken en wegbrengen van de lekkernij naar de kinderen.
Onder begeleiding van soldaten op motoren werd de Goedheiligman vervoerd op een Canadese legertruck of een bepantserd transportvoertuig. Amerigo was waarschijnlijk voor de veiligheid in Spanje gebleven maar Sint had wel een paar Zwarte Pieten meegenomen.
De voor de Canadezen onbekende traditie (“de Kerst komt vroeg in Nederland”) werd in deze roerige tijd wel als belangrijk ervaren voor het Nederlandse volk. De presentator vraagt zich wel af of de kinderen in plaats van een winterpeen voor Amrigo dat jaar, niet beter smeerolie in hun klomp konden doen.

Snoep en cadeautjes 

De Canadese generaal Harry Crerar nam ook deel aan de festiviteiten en blijkt net zo veel plezier te hebben gehad als alle kinderen.
De soldaten die de allerkleinsten hielpen met eten, moest hierdoor denken aan het thuisfront waar vele van hen ook van die kleintjes hadden lopen, zo voelde het een beetje als thuis. Dankzij de rantsoenen was er voldoende snoep om aan de kinderen te geven.
Het Grote Boek had de Sint ook meegenomen. De Canadese presentator verwonderd zich erover dat er bij al die namen in het boek, geen enkel minpuntje vermeld was. Dat betekende dat er ook kleine cadeautjes voor de kinderen waren die zo te zien, ook door het leger waren verzorgd.

[Liberation]5 December 1944, with the help of Canadian troops Sinterklaas is visiting Dutch children…Enjoy this smal film.

Geplaatst door Holland in World War II op maandag 4 december 2017

Reacties

Cookieinstellingen