Nieuwe stadsgenoten volgen cursus reanimatie in Amersfoort

Foto:

De overlevingskansen van mensen met een plotselinge hartstilstand nemen significant toe als er meer burgers kunnen reanimeren. Daarom hebben de Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort en Meet Up Amersfoort speciaal voor statushouders een reanimatiecursus opgezet.

Dit was mogelijk door financiële ondersteuning van de Rotary Club Regio Amersfoort. Juist in de wijken waar statushouders zijn komen wonen is er vaak een tekort aan burgerhulpverleners. Het initiatief voor het volgen van deze cursus kwam vanuit de groep zelf, die graag wat terug willen doen voor Amersfoort. Via Indebuurt033 kwamen de contacten tot stand om dit mogelijk te maken.

Een groep enthousiaste en leergierige mensen volgde 2 december de eerste cursus. De groep bestond voornamelijk uit nieuwkomers die de afgelopen tijd in Amersfoort zijn komen wonen en de Nederlandse taal spreken (A2-niveau). De cursus duurde iets langer dan bij een reguliere cursus zodat er voldoende tijd was voor extra uitleg. Sommige deelnemers hebben al ervaring met reanimeren in land van herkomst en wilden weten hoe het in Nederland moet. Anderen hebben in de praktijk ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren of wilden leren hoe zij in de toekomst de juiste hulp te kunnen bieden. De deelnemers hopen zo een bijdrage te kunnen leveren aan een gezondere samenleving. Trots op deze nieuwe stadsgenoten! Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort en Meet Up Amersfoort zijn van plan om de cursus in medio 2018 weer te houden.

Burgerhulpverlener
Mensen die de reanimatiecursus hebben gevolgd kunnen zich aanmelden als burgerhulpverlener bij een oproepsysteem voor reanimatie (HartslagNu). Bij een hartstilstand krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan of om een AED op te halen. De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, in afwachting van de komst van de ambulance, is de kans op overleven het grootst. Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort werkt eraan om over de hele stad voldoende AED-apparaten buiten te plaatsen die nodig zijn voor de burgerhulpverleners om adequate hulp te bieden bij een hartstilstand.

https://www.reanimatienetwerk-amersfoort.nl (Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort)
https://www.facebook.com/groups/MEETUPAmersfoort/ (Facebookgroep Meet Up Amersfoort)

 

 

Reacties

Cookieinstellingen