‘Live surgery’ totale knie in Meander

Fysiotherapeuten uit de regio konden op 10 november een live operatie bijwonen in Meander Medisch Centrum van de totale knieprothese.

Terwijl de ene orthopedisch chirurg op de operatiekamer aan het werk was, gaf de andere orthopedisch chirurg in het Auditorium tekst en uitleg bij de live beelden. Circa zestig fysiotherapeuten woonden deze vijfde ‘live surgery’ bij.

De negen orthopedisch chirurgen van Meander doen méér dan het behandelen van mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Zij richten zich ook op kennisoverdracht aan andere zorgverleners door middel van live surgery. Als eerste werd er in december 2015 voor gekozen om een reconstructie van de voorste kruisband in beeld te brengen. In 2016 volgen operaties van de schouder (cuff repair) en de standscorrectie van het onderbeen (osteotomie). In juni van dit jaar konden de fysiotherapeuten naar de plaatsing van een totale heupprothese kijken en nu dus de totale knieprothese.

De ‘live surgery’ was prima te volgen op het grote scherm in het auditorium. Orthopedisch chirurg Bas Ongkiehong stond te opereren in de OK. Tegelijkertijd voorzagen hun collega’s Rob Nordkamp en Robert Gaasbeek de verrichtingen van een toelichting. De aanwezige fysiotherapeuten konden intussen al hun vragen stellen. De behandeling van knieslijtage door middel van een prothese wordt in Meander Medisch Centrum sinds najaar 2016 uitgevoerd volgens het Rapid Recovery principe. Door een goede voorbereiding, snelle mobilisatie en adequate pijnbestrijding is de patiënt sneller op de been, kan het herstel sneller starten en kan hij eerder naar huis.

Na het bekijken van de operatie was er een presentatie door fysiotherapeut Marjolein Wagenaar van Meander Medisch Centrum. Zij ging in op de fysiotherapie na een totale knieprothese. De fysiotherapeut heeft een belangrijke rol bij de snelle mobilisatie van de patiënt.

Bron: Meander Medisch Centrum

Reacties

Cookieinstellingen