112

Burgers spelen mee in film over politiegeweld

Foto: Politie.nl

‘De politie moet veel harder optreden.’ of juist: ‘Politieagenten trekken veel te snel hun pistool!’ Zomaar twee reacties die je ziet als er nieuwsberichten verschijnen over geweld tegen of door politiemensen. Maar hoe zit het nou echt? Wanneer mag de politie schieten of pepperspray gebruiken? En hoe trainen agenten de inzet van geweld? Samen met burgers is daar een film over gemaakt.

In de film volgen we zes willekeurig gekozen burgers. Zij volgen een politietraining over geweld, krijgen schietles en leren beknopt de regels en wetten die gelden bij geweldsinzet. Vervolgens passen ze wat ze geleerd hebben toe in diverse rollenspellen. Zo ervaren ze zelf dat het gebruik van geweld vakmanschap vereist. En hoe moeilijk het is om in een split second de juiste beslissing te nemen. Net als echte agenten moeten ze in de film na iedere geweldsinzet verantwoording afleggen over de gemaakte keuzes. Natuurlijk staat een dagje training niet in verhouding met de hoeveelheid trainingen die agenten ieder jaar opnieuw volgen, maar het geeft toch een goede eerste indruk van de complexiteit van het politiewerk.

Deelnemers
Voor deze film kon iedereen zich opgeven. Een oproep op de Facebookpagina Politie Nederland leverde ruim honderd aanmeldingen op; allemaal mensen die graag aan den lijve wilden ondervinden hoe de politie traint en oefent op geweldsinzetten. Ieder van hen had zijn eigen motieven om mee te doen. Deelneemster Belgin (19): ‘Ik hoor van veel van mijn vrienden dat ze tegen de politie zijn. Nu wil ik toch het positieve laten zien.’ Toto (23) was vooraf licht kritisch: ‘Ik ben benieuwd of het echt zo zwaar is als men zegt.’

Onder andere huiselijk geweld en uitgaansgeweld komen bij de rollenspellen aan bod. En al zijn het “maar” oefeningen, de deelnemers leven zich helemaal in. Niet zelden grijpen ze naar hun pepperspray of zelfs het pistool. Toto geeft toe dat het niet altijd meevalt: ‘Je moet die regels in je hoofd hebben. Je moet weten wat kan en mag, of het proportioneel is en dat moet je allemaal in een split second afwegen.’

Politievlogger Jan-Willem
In de film is ook een rol weggelegd voor politievlogger en YouTube-hit Jan-Willem Schut. Hij ontvangt de deelnemers, kijkt hoe ze reageren op de training en geeft in de film commentaar op wat hij ziet. Zelf heeft hij in zijn politieloopbaan van 12 jaar slechts vier keer zijn pepperspray gebruikt. Het dienstwapen had hij nog nooit nodig.

Onder de indruk
De deelnemers zijn zichtbaar onder de indruk en verrast. Uit interviews in de film blijkt hoe belangrijk deze ervaring is voor hun mening over politiegeweld. Toto verzucht: ‘Ik had verwacht dat het mij makkelijker afging, maar het valt me eigenlijk tegen.’ Mohamed (20) geeft aan: ‘Als je een geweldsmiddel gebruikt, moet je toch nog steeds nadenken: mag ik dit toepassen?’ En dat is precies wat het werk zo lastig kan maken, vindt Diana (46): ‘Dit zijn van die situaties die mij heel ingewikkeld lijken van bij de politie werken.’

Stap naar voren
Politiegeweld is een veelbesproken onderwerp. Het publiek verwacht dat de politie optreedt als dat nodig is. Dat agenten de stap naar voren zetten als de situatie daarom vraagt. Maar moeten agenten daarbij geweld gebruiken, dan ligt de politie al snel onder vuur. Toch zijn er situaties waarin de politie geweld mag – en soms zelfs moet – gebruiken. In die gevallen vertrouwen agenten op hun training en uitrusting, en hebben ze zich te houden aan de voorgeschreven wetten en instructies. Dat is wat de film laat zien.

De film staat sinds vandaag online op het YouTube-kanaal van de politie en is ook te bekijken op deze site (zie onder), jongerenwebsite Vraag het de politie en op de social-mediakanalen  TwitterFacebook Politie Nederland en Instagram.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen