Specialisten Meander: wetenschappelijk onderzoek acute pancreatitis

Foto: Meander MC

Twee artsen van Meander Medisch Centrum hebben meegewerkt aan een multicenter onderzoek naar de behandeling van acute pancreatitis. Het gaat om Esther Consten, chirurg en Thijs Schwartz, MDL‐arts. De resultaten van dit onderzoek zijn nu gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Het betreft de TENSION-studie, een gerandomiseerd onderzoek naar patiënten met een acute ontsteking van de alvleesklier. Meestal verloopt de ziekte mild, maar bij een klein deel van de patiënten wordt de ontsteking ernstig. Er kan zelfs een deel van de alvleesklier afsterven, zogenaamde ‘necrose’. Dit afgestorven weefsel is bron voor een bacteriële infectie. Indien deze infectie optreedt is er sprake van geïnfecteerde necrose, een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die behandeling vereist.

Om de behandeling en uitkomst van deze groep patiënten verder te verbeteren, is de TENSION studie uitgevoerd door de Pancreatitis Werkgroep Nederland (PWN). Twee soorten behandeling werden vergeleken: de endoscopische en de chirurgische. De endoscopische behandeling bestond uit het via mond en maag plaatsen van een drain in de necrose als eerste stap, gevolgd door verwijdering van de necrose via dezelfde route als de patiënt onvoldoende opknapte. Bij de chirurgische behandeling werd eerst via de buikwand een drain geplaatst, bij onvoldoende resultaat gevolgd door operatieve verwijdering van de necrose.

De TENSION studie toont aan dat de endoscopische behandeling geen daling van het aantal ernstige complicaties en sterfte geeft ten opzichte van de chirurgische behandeling. Echter, voor de endoscopische behandeling is de opnameduur korter (53 dagen vs 69 dagen) en was ook de kans om een alvleesklierfistel naar de huid te ontwikkelen kleiner (5% vs 32%).

De resultaten van de studie gaan waarschijnlijk de behandeling van deze groep patiënten wereldwijd veranderen ten gunste van de endoscopische behandeling. De onderzoekers verwachten dat de resultaten ook invloed zullen hebben op de richtlijnen voor behandeling. Dit zal leiden tot een verdere verbetering van de vooruitzichten voor patiënten met deze ernstige vorm van pancreatitis.

Bron: Meander Medisch Centrum

Reacties

Cookieinstellingen