Museum Flehite toont nieuwe aanwinst Van Wittel

Caspar van Wittel, Gezicht op Amersfoort
Foto: Museum Flehite

Op donderdag 23 november om 20.00 uur wordt in Museum Flehite de gouache Gezicht op Amersfoort van de 17de-eeuwse schilder Caspar van Wittel (Amersfoort 1653 – Rome 1736) feestelijk onthuld door burgemeester Lucas Bolsius en wethouder van Cultuur, Bertien Houwing. De gouache zal vanaf 24 november te zien zijn voor publiek. Op zondag 26 november geldt bovendien gratis entree voor alle bezoekers die de nieuwe aanwinst willen bezichtigen.

De feestelijk onthulling wordt voorafgegaan door de première van de documentaire De Toorts – La vita bella di Caspar van Wittel van Jan Snoerwang in opdracht van de vrienden van Van Wittel. De filmvertoning start om 19.00 uur en vindt plaats in theater De Lieve Vrouw aan de Lieve Vrouwestraat 13 te Amersfoort.

Caspar van Wittel, beter bekend onder zijn veritalianiseerde naam Gaspare Vanvitelli, werd in Amersfoort geboren en vertrok na een leertijd bij Matthias Withoos op 21-jarige leeftijd naar Italië, waar hij naam maakte als schilder van stadsgezichten. Van Wittel wordt in Italië gezien als de grondlegger van de vedute-schilderkunst: de stadsgezichten waarmee schilders na hem, zoals Canaletto en Guardi, beroemd zijn geworden. Van Wittel schilderde het Gezicht op Amersfoort rond 1712, toen hij al jaren in Rome woonde. Er zijn schetsen bekend met eenzelfde voorstelling in een collectie in Napels. Het is nog onduidelijk of Van Wittel deze schetsen in Italië maakte, of nog in Amersfoort.

De verwerving van de gouache van Van Wittel is een zeer belangrijke aanwinst voor Museum Flehite. Van Wittel werd naar alle waarschijnlijkheid geïnspireerd door de Nederlandse architectuurschilderkunst, zoals beoefend door kunstenaars als Pieter Saenredam en Gerrit Berckheyde. Hij kan worden gezien als schakel tussen de 17de-eeuwse Nederlandse en de 18de-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Zijn werk kwam terecht bij voorname Italiaanse families en adellijke heren uit Engeland, die op hun reizen naar Italië – de Grand Tour – veel van zijn stadsgezichten kochten. Van Wittel is daardoor vooral bekend en beroemd in het buitenland, echter vrijwel onbekend in Nederland.

Museum Flehite was al in het bezit van een monumentaal gezicht op Amersfoort door Matthias Withoos. Met de verwerving van deze gouache wordt het werk van meester en gezel weer bij elkaar gebracht.

De voorstelling toont een aantal waarheidsgetrouwe elementen zoals de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk. Een landhuis links op de voorstelling was waarschijnlijk een huis elders in de stad, dat Van Wittel om compositorische redenen langs de oever van de Eem positioneerde. Het Gezicht op Amersfoort, samen met een Gezicht op Hoorn, ook van zijn hand, zijn uitzonderlijk binnen zijn verder uitsluitend Italiaanse stadsgezichten.

De aankoop van Gezicht op Amersfoort werd mogelijk gemaakt met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), VSBfonds, KF Hein Fonds, Gemeente Amersfoort, Oudheidkundige Vereniging Flehite, Fonds Bos, Vrienden van Van Wittel, Museum Flehite en 20 Amersfoortse particulieren.

De gouache is t/m 7 januari te zien in Museum Flehite en zal prominent getoond worden bij de overzichtstentoonstelling over Van Wittel in Amersfoort, die voor 2019  gepland staat. Voor het tentoonstellingsconcept van deze expositie kregen Museum Flehite en Kunsthal KAdE onlangs een eervolle plek in de top drie in de categorie kleinere en middelgrote musea bij de Turing Toekenning 2017.

Reacties

Cookieinstellingen