Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Foto: Anne Hamers

Na de Hoge Veluwe en de Biesbosch is de Utrechtse Heuvelrug het bekendste Nationale Park onder Nederlanders. Dat blijkt uit het onderzoek naar de naamsbekendheid en het imago van het Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug. Bureau Ruimte en Vrije Tijd heeft het onderzoek uitgevoerd, in opdracht van het Nationaal Park en het Regionaal Bureau Toerisme Heuvelrug en Vallei.

De resultaten geven belangrijke inzichten aan de partijen die samenwerken aan de ambitie het huidige Nationale park uit te breiden tot aan het Gooimeer. Een sterk merk en naamsbekendheid is daarbij essentieel.

Natuurorganisaties, landgoedeigenaren, toeristische ondernemers en overheden werken samen aan de ambitie om de bijzondere natuur en het erfgoed op de Heuvelrug te behouden en verder te ontwikkelen. Een sterk merk zorgt voor meer bekendheid, meer binding met het gebied en maakt het aantrekkelijker om hierin te investeren en het te bezoeken. Komende tijd wordt gezamenlijk gewerkt aan de positionering van Nationaal Park Heuvelrug.

Bekendheid Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Het grootste deel van de Nederlanders (75%) is bekend met de term Nationaal Park. Het spontaan opnoemen van Nationale Parken vindt men echter lastiger. De geholpen naamsbekendheid van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is 50%, waarmee het op de derde plaats komt van bekendste Nationale Parken van Nederland. Er is echter nog een flinke weg te gaan. Met de vernieuwde samenwerking tussen partijen en de inspanningen om het merk Nationaal Park meer te laden is de verwachting dat de bekendheid de komende jaren groter wordt. Dit helpt in het vinden van nieuwe samenwerkingspartners waarmee de kwaliteit van het gebied behouden blijft.

Imago en bezoekers
De Heuvelrug wordt het meest door stellen bezocht (41%) en door gezinnen (19%), 9 van de 10 bezoekers is 35 jaar of ouder. Ondanks dat de Heuvelrug door veel respondenten als versnipperd wordt ervaren, waarderen zij het DNA van het gebied. De meest voorkomende associaties bij de Heuvelrug zijn dan ook natuur, bos, mooi, heuvelachtig en rustig. Mensen komen vooral naar de Heuvelrug om er te fietsen, te wandelen en het culturele erfgoed te bewonderen. De activiteiten op de Heuvelrug worden beloond met een hoge score. Wandelen wordt het hoogst beoordeeld; 83% van de respondenten beoordeelt dit met goed of uitstekend. De Heuvelrug wordt gezien als interessante bestemming voor een dagje uit. Bijna 7 op de 10 huidige bezoekers overweegt de Heuvelrug dit jaar of volgend jaar opnieuw te bezoeken.

Reacties

Cookieinstellingen