Eerste beeld De Stijl snelfietsroute feestelijk geopend

Foto: Provincie Utrecht

Mariëtte Pennarts heeft het eerste beeld ‘Chogokin’ van de De Stijl snelfietsroute officieel geopend. Zij deed dit samen met de wethouders Cultuur van de gemeenten Amersfoort, Utrecht, Soest, De Bilt en Zeist en de directeuren van het Centraal Museum en Stichting Amersfoort in C.

Dit eerste beeld maakt deel uit van de toekomstige snelfietsroute tussen de stad van Rietveld (Utrecht) en de stad van Mondriaan (Amersfoort). De steden worden verbonden door 10 bijzondere beelden van kunstenaar Boris Tellegen. Andere organisaties die meewerken aan het project zijn: het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds, Stichting Zabawas, het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en de Stichting Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse.

De tien beelden van Boris Tellegen vormen met hun hoogte van ruim 6,5 meter en een omvang van ca 55 x 55 cm een klassiek bouwelement: een vierkante paal of zuil. Ze kunnen worden geassocieerd met grenspalen, totempalen of heipalen. Alle beelden hebben een zelfde contour, maar zijn ontworpen vanuit de plek waar ze staan. Dit zijn stedelijke plekken of prachtige natuur.

Het kunstwerk roept stijl-iconen in herinnering, maar reflecteert daar eigentijds op. Zochten Mondriaan, Rietveld en andere kunstenaars naar universele harmonie, de beelden van Tellegen zijn juist cryptisch, soms rauw en ontregelend. Net als de werken van de stijlkunstenaars, kun je de beelden van Boris Tellegen ook levendig, vrij, en vrolijk noemen. Eind dit jaar worden de beelden langs de route in Utrecht en Soest geplaatst. De voltooiing van de volgende zeven beelden is gepland in de eerste helft van 2018. De aanleg van de fietsroute zelf vergt langere tijd.

Snellere verbinding
De fietsroute waarlangs de beelden komen te staan, zorgt voor een snellere verbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Bewegwijzering en vormgeving van de route ondersteunen de beelden en geven straks samen vorm aan deze snelfietsroute. Door de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort herkenbaar en geschikt te maken voor het fietsen van lange afstanden, wordt het voor onder andere de forens steeds aantrekkelijker om de (elektrische) fiets in plaats van de auto te pakken. De route is 19 km lang en loopt van de Kleine Singel in Utrecht tot station Amersfoort en vice versa. Binnenkort komen er proefvakken om de bewegwijzering en het routeontwerp te testen.

Speurtocht
Als de route compleet is aangelegd, kun je deze ook rijden als een speurtocht. De beelden dagen uit om de hele route te fietsen. Smaakt het naar meer? Dan rijd je door naar het Centraal Museum in Utrecht of het Mondriaanhuis in Amersfoort om je verder te verdiepen in De Stijl, maar ook de waardevolle betekenis van de kunsten in het algemeen.

Bron: Provincie Utrecht

Reacties

Cookieinstellingen