Architectuurcafé op woensdag 15 november 2017

Foto: Bram Patraeus

In het kader van de tentoonstelling ‘De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. ‘ in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort vindt op 15 november een bijzonder Architectuurcafé plaats. Veel van Rietvelds ontwerpen dateren van ruim vijftig jaar, sommige zelfs van 100 jaar geleden. Inmiddels zijn met regelmaat reparaties, renovaties en restauraties noodzakelijk van zijn meubels, gebouwen en andere ontwerpen.

Om goedkoop te kunnen bouwen werkte Rietveld regelmatig met materialen die de tand des tijds niet altijd hebben doorstaan of die inmiddels niet meer beschikbaar zijn. Daarbij, Rietvelds vormgeving was abstract voor zijn tijd en vroeg om technieken die toen nog niet voorhanden waren. Hoe restaureer je een monument met de materialen en technieken van nu? En met welke dilemma’s krijg je te maken?

Er zijn ook nogal wat ontwerpen van Rietveld die nooit gerealiseerd zijn of waarvan slechts een enkel exemplaar bestaat. Mag je een ontwerp in de huidige tijd opnieuw of voor het eerst het licht laten zien? Tijdens de bouwfase is de ontwerper immers vaak direct betrokken, heeft er zijn stem in en stuurt in allerlei fasen bij. Hoe zorg je dat een ‘remake’ in de geest van de bedenker wordt uitgevoerd en hoe ‘heilig’ is het ontwerp daarbij?

Tijdens dit Architectuurcafé gaat het over de ‘Do’s, don’ts en dilemma’s van restauratie, renovatie en remake’, zoals die ervaren worden in de praktijk van deskundigen uit de kunst, vanuit het ambacht en de architectuur.

Sprekers: Ludo van Halem, conservator 20e eeuwse kunst van het Rijksmuseum; Wessel de Jonge, architect en restaurator van onder meer Zonnestraal van Duiker in Hilversum; Titus Darley van Spectrum en Rietveld Originals, bekend als maker van remakes van meerdere Rietveldstoelen;  en Rietvelds Biënnalepaviljoen in Venetië en Jurjen Creman, Atelier Jurjen Creman, restaurator van onder meer de in de tentoonstelling ‘De Stijl voorbij.’ getoonde perskamer van UNESCO.

Bezoekersinformatie:
Locatie: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort
Start: 20:00, inloop vanaf 19:30
Toegang Architectuurcafé: gratis
De tentoonstelling ‘De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.’ is te zien tm 8 januari 2018
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00
Toegangsprijs: € 8,- p.p. mjk: € 6,-

www.rietveldpaviljoen.nl

Reacties

Cookieinstellingen