Tentoonstelling beeldhouwkunst van Waldemar Otto

Foto: Waldemar Otto

Vanmiddag werd in Museum Flehite de tentoonstelling Waldemar Otto- Beelden uit Worpswede geopend. De officiële opening werd verricht door kunstverzamelaar Gerhard Roetgering en Onno Maurer, directeur van Museum Flehite.

Niet ver van de Duitse stad Bremen ligt het dorpje Worpswede. In deze schilderachtige omgeving werd in 1889 de beroemde kunstenaarskolonie Worpswede opgericht, die sindsdien thuishaven is geweest van diverse belangrijke Duitse kunstenaars, zoals Paula Modersohn-Becker. Waldermar Otto is één van de hedendaagse kunstenaars die er sinds 1976 woont en werkt.
Otto (Piotrków Trybunalski/Petrikau, Polen, 1929) vluchtte in 1945 met zijn ouders naar Duitsland en begon in 1948 met een studie beeldhouwen in Berlijn. Zijn eerste succes kwam in 1957 met de Preis der Großen Berliner Kunstausstellung. Hij heeft daarna met name in Noord-Duitsland naam gemaakt en diverse grootschalige projecten in de openbare ruimte gerealiseerd. Otto exposeerde onder meer in de Hermitage in Sint Petersburg en had naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag onder de titel ‘Keine retrospektive!’ in 2009 een grote overzichtstentoonstelling in het Gerhard Marcks Haus in Bremen.

Waldemar Otto is een hartstochtelijk verdediger van de figuratieve beeldhouwkunst. Hij zoekt daarin voortdurend de menselijke maat, zowel naar vorm als inhoud. Al jaren legt hij zich toe op de torso. Hij kent de verhoudingen van het lichaam als geen ander en heeft geen model (meer) nodig. Hij beeldhouwt naar de natuur, maar modelleert vanuit het hoofd.
Otto werkt graag volgens een thematische ordening, die resulteert in series die hij ‘Werkgruppen’ noemt. Op deze wijze ontstaan series met namen als Torsi, Mensch und Mass en Gewandfiguren. Ook thema’s uit de klassieke oudheid en mythologie keren regelmatig terug.

Otto abstraheerde in de loop der jaren zijn onderwerpen. Zijn sculpturen ontwikkelden zich van naturalistische gestalten naar steeds meer gestileerde vormen en figuren geïnspireerd op Constantin Brancusi en Jean Arp.
De tentoonstelling Waldemar Otto – Beelden uit Worpswede in Museum Flehite toont deze ontwikkeling in een vloeiende lijn.

Te zien van 28 oktober 2017 t/m 21 januari 2018

Reacties

Cookieinstellingen