Baas, van Gelder en van Kessel in bijzonder duoconcert

Foto: Krijn van Noordwijk

Woensdag 18 oktober brengt het JazzPodium Amersfoort in de Observant maar liefst twee concerten. Voor de pauze staan Reinier Baas & Ben van Gelder samen op het podium.

Na de pauze brengt zanger/gitarist Paul van Kessel een intiem programma. De aanvang is 20:30 uur en de entree € 5,00 (inclusief een consumptie).

Vuur

Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder stonden de afgelopen jaren meer dan 150 keer samen op het podium, maar blijven elkaar het vuur aan de schenen leggen. Zij werkten samen met onder meer het Metropole Orkest en in een trio met drummer Han Bennink.

Als duo gebruiken zij een uiteenlopend repertoire van onder meer Thelonious Monk en Duke Ellington als uitgangspunt voor improvisatie, maar spelen zij voornamelijk eigen composities. Hun muziek ontstaat grotendeels ter plekke, maar verliest nooit de schoonheid, vorm en lyriek uit het oog.

Reinier Baas

Reinier Baas wordt gezien als één van de belangrijkste aanjagers van een nieuwe lichting Nederlandse jazzmusici. Het tijdschrift Jazzism noemde hem “de ongekroonde koning van de hedendaagse jazz” en “een adembenemend talentvol gitarist”. Hij toerde in Japan, Nieuw-Zeeland, Australië en Europa met zijn kwintet ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, dat door de Volkskrant ‘het hipste en spannendste jazzbandje van Nederland’ werd genoemd.

Zijn tweede plaat, ‘Mostly Improvised Instrumental Jazz Music’, werd in 2013 bekroond met een Edison. In 2015 schreef het North Sea Jazz Festival een vrije compositieopdracht aan hem uit. Het resultaat was ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’, een ‘grotendeels instrumentale opera’ die in 2016 uitkwam in een samenwerking met striptekenaar Typex. “Een overrompelende en surrealistische muzikale ervaring”, aldus het Nederlands Dagblad.

Ben van Gelder

Ben van Gelder (1988) wordt al sinds het begin van zijn professionele carrière bestempelt als een nationaal, maar ook internationaal megatalent. Als tiener won hij belangrijke prijzen waaronder het Prinses Christina Concours (2003), De Stan Getz/ Clifford Brown Fellowship (2005) en de Deloitte Jazz Award (2007).

Van Gelder woonde bijna 10 jaar in New York waar hij samenwerkte met musici van wereldformaat. Met zijn vaste kwintet produceerde hij drie albums die door de Nederlandse pers met bewondering werden ontvangen. Zijn meest recente CD is het product van een felbegeerde compositieopdracht verstrekt door de Jazz Gallery, een belangrijke broedplaats in New York.

Among Verticals ontving vijf sterren in De Volkskrant (“één van de mooiste jazzplaten van het jaar”) en het NRC (“rechtstreeks de diepte in met elegantie, precisie en verbeelding”). Het album werd gepresenteerd tijdens een tournee in acht landen.

Paul van Kessel

Paul van Kessel werd door Radio 6 bekroond tot Soul & Jazz Talent en werd getipt door NRC. Deze van oorsprong Limburgse singer & songwriter verenigt vele uitersten. Hij werd niet zomaar de trefzekere jazz & soulful zanger van eigen en classic repertoire. Paul is jarenlang frontman van bands als The Young Sinatras, Crooners Echo en Wicked Jazz Sounds.

Onlangs bracht hij twee solo EP’s uit, Riot & Keep Your Soul Together. Een nieuw album is onderweg! Live speelt hij momenteel werk van z’n eerste twee solo EPs, nieuw werk en ‘classic blues & jazz’ stukken. Vanavond doet hij dat met saxofoniste Kika Sprangers en trompettist Luuk Hof.

Dit concert is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. Entree € 5,00 (inclusief een consumptie), Stadspodium de Observant, Stadhuisplein 7 in Amersfoort

Reacties